Synonymom bezpečnostných dverí na Slovensku je už 30 rokov značka SHERLOCK®. Dvere s rovnakým názvom chránia viac ako 250 tisíc domácností a inštitúcií v strednej Európe. Hoci SHERLOCK® sa pred piatimi rokmi stal súčasťou medzinárodnej skupiny ASSA ABLOY, unikátne bezpečnostné dvere sa dodnes vyrábajú na Slovensku. Boli sme sa preto osobne pozrieť v závode v Malackách na to, ako vyzerá celý proces výroby a čo ich robí v porovnaní s bežnými dverami výnimočnými. Pri tejto príležitosti sme sa s bezpečnostným analytikom spoločnosti SHERLOCK® Jurajom Hrošom rozprávali aj o tom, ako vybrať bezpečnostné dvere.

1. Pýtajte si certifikát
Dvere bez certifikácie ISO nie sú bezpečnostné, preto by práve certifikát mal byť pri kúpe dverí prvým a základným kritériom výberu. „Počas certifikácie sa dvere testujú v akreditovaných skúšobniach, kde sa ich pokúšajú prekonať rôznymi metódami a nástrojmi, pričom sa meria čas, počas ktorého dvere odolajú. Overuje sa tiež  ich odolnosť voči vŕtaniu, nárazom, tlakom, ohňu či nepriezvučnosti. Na základe výsledkov sú zaradené do príslušnej bezpečnostnej triedy. Čím je číslo bezpečnostnej triedy vyššie, tým vyššia je bezpečnosť dverí,“ vysvetľuje bezpečnostný analytik SHERLOCK®  ASSA ABLOY Juraj Hroš.  Samotný certifikát musí byť v slovenčine a mal by obsahovať normou stanovené informácie o produkte a pečiatku s podpisom certifikátora. Mimochodom, vedeli ste, že vôbec prvé bezpečnostné protipožiarne dvere kompletne vyrábané na Slovensku sú práve od spoločnosti SHERLOCK®?

Ako vybrať bezpečnostné dvere

2. Žiadajte celý bezpečnostný set
Samotné dvere váš majetok neochránia.  Na to, aby bolo zaistené kompletné zabezpečenie je okrem dverného krídla s certifikátom potrebné myslieť aj na výmenu zárubne, prahu, kovania a zámku. Preto sú  bezpečnostné dvere SHERLOCK® dodávané výhradne v setoch s bezpečnostnou zárubňou, prahom a doplnkami rovnakej bezpečnostnej triedy. Laikov pri výbere bezpečnostných dverí tiež často zaujíma počet istiacich bodov, ktoré po zamknutí zapadnú do otvorov po obvode zárubne. Faktom je, že ani tento prvok sám o sebe nie je pre bezpečnosť určujúci. Aby istiace body splnili svoj účel – teda ochránili dvere pred vypáčením – musia byť dvere osadené v dostatočne odolnej zárubni. “Pri starej zárubni nie je možné garantovať, že udrží nové bezpečnostné dvere, ktoré sú oproti bežným ťažšie,“ dodáva Juraj Hroš.

3. Nekupujte hotový produkt
Skutočne funkčné bezpečnostné protipožiarne dvere nekúpite – napríklad v obchode so stavebninami – ako hotový produkt. Ak si vyberiete dvere u autorizovaného predajcu, pošle k vám servisného technika, ktorý presne zameria výšku, šírku a hrúbku otvoru pre bezpečnostné dvere a zárubňu. „Zameranie robíme klientom bezplatne a až na jeho základe vypracujeme cenovú ponuku na celý set. Napríklad v tehlových domoch často nie sú múry vždy rovnako hrubé a niekedy je potrebné zložiť zárubňu z dvoch častí,“ hovorí J. Hroš zo spoločnosti SHERLOCK®. Po objednaní vyrobia celý set v závode v Malackách na mieru a zhruba do 6 týždňov od objednávky ho nainštalujú autorizovaní odborníci u vás doma.

Pozrite sa, ako vyzerá  výroba bezpečnostných dverí SHERLOCK®:


4. Informujte sa na servis
Rovnako ako samotná výroba a kvalifikovaná inštalácia dverí a zárubní, je dôležitý aj ich servis. Každý seriózny výrobca automaticky ponúka časovo neobmedzený a bezplatný autorizovaný  servis. Ten oceníte najmä v prípadoch, akými sú strata kľúčov či vymknutie. „Havarijný servis by mal byť dostupný non-stop a bez ohľadu na to, v ktorej časti Slovenska bývate. Zároveň je veľmi dôležitá kvalifikovanosť servisného technika, ktorý musí byť schopný posúdiť a vyriešiť váš problém čo najefektívnejšie, ako aj jeho serióznosť z hľadiska bezpečnosti,“ upozorňuje bezpečnostný analytik. Z hľadiska zabezpečenia domácnosti je rovnako ako odborná inštalácia dverí a zárubní dôležitá aj bezpečnosť a kvalifikovanosť pozáručného servisu. Každý seriózny predajca vám automaticky ponúkne kompletný časovo neobmedzený a bezplatný servis.

5. Uvažujte v dlhodobom horizonte
Investícia do bezpečnostných dverí nie je zanedbateľná, preto máte  právo očakávať kvalitu, ktorá vydrží. Kvalitné bezpečnostné dvere sú v skúšobni testované aj na počet otvorení a zatvorení – počet cyklov. „Bezpečnostné dvere značky SHERLOCK® zvládajú 200 tisíc cyklov, čo pri bežnej 3 – 4 člennej rodine definuje životnosť dverí na 20 – 30 rokov. Takéto bezpečnostné dvere sa teda právom nazývajú „generačné“,“ hovorí Juraj Hroš.

6. Nepodceňujte  povrchovú úpravu
Najmä v prípade exteriérových vchodových dverí je dôležitá povrchová úprava a materiály, z ktorých sú vyrobené. Počas celého roka sú totiž vystavované extrémom počasia, a preto by mali odolať aj výkyvom teplôt či dažďu. Všetky bezpečnostné dvere by mali okrem ochrany pred vlámaním garantovať aj protipožiarnu ochranu a nepriepustnosť hluku a pachov. Tesnenie dverí má zároveň zabrániť úniku tepla z vnútorných priestorov. Pri rozhodovaní o kúpe bezpečnostných dverí sa už nemusíte obmedzovať ani z hľadiska dizajnu. Dvere SHERLOCK® si môžete dať vyhotoviť v rôznych farebných prevedeniach – od imitácie dreva cez biele až po rôzne farebné variácie. Dvere môžu mať obojstranne rovnakú povrchovú úpravu alebo ju môžete zladiť s exteriérom a interiérom vášho bytu.

7. Spýtajte sa na high-tech doplnky
Pred 30 rokmi sa bezpečnosť obmedzovala predovšetkým na mechanické prvky. Dnes si môže zákazník zvýšiť bezpečnosť aj použitím rôznych smart technológií. SHERLOCK® vďaka spojeniu s medzinárodným koncernom ASSA ABLOY, ponúka hi-tech riešenia na najvyššej úrovni. „Unikátne know-how bezpečnostných dverí SHERLOCK® dnes dokážeme doplniť technologickými riešeniami a doplnkami umožňujúcimi kontrolu na diaľku – od sledovania a ovládania vstupu, cez odradenie neželaného návštevníka zvukovým signálom, až po otváranie dverí cez smartfón alebo na základe odtlačku prsta,“ vysvetľuje bezpečnostný analytik Juraj Hroš. Medzi najobľúbenejšie smart technológie patrí inteligentný motorický zámok, ktorý využívajú zákazníci uprednostňujúci ovládanie dverí inak ako bežným kľúčom. Dvere tak môžu ovládať diaľkovým ovládačom – priložením čipu, dotykovou pin klávesnicou, odtlačkom prsta, aplikáciou cez smartfón.
Čoraz väčšej obľube sa teší aj digitálny priezorník, ktorý aktívne monitoruje priestor pred bezpečnostnými dverami, vie zhotoviť fotografie alebo videozáznam a uložiť ho na pamäťovú kartu. Nové modely sú už vybavené infračerveným videním a pohybovým senzorom, čo umožňuje vyhotovenie záznamu aj v tme.

Mohlo by vás zaujímať:
Ako to vyzerá vo vnútri súkromného lietadla?
Argentínsky luxus vo vinohrade