Rodák z Prešova je majiteľom stovky patentov v spoločnosti Nvidia a jeho čipy majú mnohí ľudia vo svojich počítačoch bez toho, aby vedeli, kto je ich tvorcom.

„Ako študent strednej priemyselnej školy elektrotechnickej som mal šťastie na jedného profesora, ktorý vychoval množstvo iných absolventov a tí sa vo svete naozaj nestratili. Rozvíjal v nás to, čo nás baví a ja som sa potom s radosťou venoval svetu hardvéru aj mimo školy. Publikoval som aj články o mikroprocesoroch, ktoré ma, ak to poviem zjednodušene, dostali do Ameriky,“ povedal Danilák o svojich začiatkoch.

Architekt čipov nepodľahol konkurencii

V USA sa dostal do takých špičkových spoločností akými sú Toshiba či Nvdia. „V spoločnosti Toshiba som pracoval v tíme, ktorý vyrábal jeden z dvoch čipov do inovatívnej hracej konzoly Playstation 2. V Nvidii som sa stal jedným z ôsmich ľudí na planéte, ktorí boli pri vývoji Fermi, teda mikroarchitektúre čipov, ktorú nájdete aj v najvýkonnejších superpočítačoch na svete,“ ozrejmil Danilák.

Neskôr založil spoločnosť, ktorá v slávnej Silicon Valley, ktorá sa nestratí ani v obrovskej konkurencii. Dokonca vyvíjal aj technológie, ktoré využíva americká armáda i tajné služby.

Architekt čipov sa v Silicon Valley nestratí.

Vojaci a tajné služby

„Predstavte si, že tajné služby alebo armáda využívali v lietadlách obrovské úložné dáta, niekedy veľké ako celá miestnosť. My sme túto veľkosť zmrštili na rozmery škatule od pizze. Tým sa zvýšila aj nosnosť lietadiel a vojaci mohli tento box strčiť pod pazuchu a premiestniť kamkoľvek chcú,“ vysvetlil Danilák.

Využitie takzvaného boxu je prísne tajné. „Môžem ale prezradiť, že náš box používali americké jednotky špeciálneho nasadenia pri operácii v Afrike v súvislosti s epidémiou eboly,“ povedal Danilák.

Rodák z Prešova v súčastnosti vyvíja ďalšiu prevratnú technológiu. Spoločnosti Facebook, Twitter a využívajú na uchovávanie dát užívateľov velikánske datacentrá a ich objem sa ročne zvyšuje o 15 %. Tieto obrovské úložne informácií zožrali minulý rok až o 40 % elektrickej energie viac ako celá Veľká Británia. My sme vyvinuli čipy, vďaka ktorým sa táto spotreba zníži na desatinu,“ dodal Danilák

Celý rozhovor s Radoslavom Danilákom si môžete prečítať vo februárovom čísle magazínu BREAK.

Mohlo by vás zaujímať:

Miliardár posiela svoje auto do vesmíru