Nepredstavujeme si prácu policajných vyjednávačov ako veľké dobrodružstvo plné prestreliek a akčných scén? Áno, vďaka tomu, čo vidíme v kinách, je náš pohľad na jednu z najdôležitejších policajných zložiek sveta veľmi skreslený.

Policajní vyjednávači v plnom nasadení

„Práca vyjednávačov je dlhodobá, trpezlivá, tichá a zdanlivo pokojná. Preto je pre oko kamery a diváka vlastne nepoužiteľná. Pohľad na skupinku ľudí, ktorá niekam telefonuje, píše niečo na papier a potom sa dlho radí a zase telefonuje, je divácky nudná a nezaujímavá,“ povedal skúsený vyjednávač Miroslav Vymyslický.

Existujú však i výnimky. Napríklad niektoré scény z filmu Vyjednávač sa rozoberali aj medzi slovenskými policajtmi. Policajt Peter Gruber dokonca v jednom rozhovore pre český portál prezradil, že sa tiež ocitol v situácii (podobne ako vo filme), kedy na druhej strane barikády bol jeho bývalý kolegy, ktorý poznal všetky policajné postupy. Situácia však bola úplne iná.

„Vzájomne sme sa poznali a musel som ho odhovoriť od toho, aby sa obesil. Stál na konári v päťmetrovej výške nad zemou so slučkou na krku. Našťastie, podarilo sa mi to a celé to dobre dopadlo,“ povedal Gruber.

Nechcú ďalej žiť

Najčastejšími prípadmi, ktoré riešia vyjednávači , sú tie týkajúce sa ľudí, ktorí si chcú siahnuť na život. „Samotná komunikácia s osobou demonštrujúcou úmysel samovraždy musí byť vždy iná a čo najviac prispôsobená osobe, s ktorou hovoríme, a konkrétnej situácii. To, čo dobre funguje v jednom prípade, môže privodiť katastrofu zase v inom. Preto je táto práca taká náročná, kreatívna a závislá od skúseností a osobnosti policajného vyjednávača,“ priblížil Vymyslický.

Policajní vyjednávači považujú Miroslava Vymyslického za legendu. Foto: archív M.V.

Sám však na vlastnú kožu zažil aj rukojemníčku drámu. „Išlo jeden z našich mediálne najznámejších prípadov. Páchateľ si dohodol v banke stretnutie s dvomi úradníčkami a tie potom zadržiaval ako rukojemníčky. Celé vyjednávanie trvalo niekoľko hodín a jeho výsledkom bolo, že páchateľ vyšiel z banky a bol zadržaný jednotkou rýchleho nasadenia,“ dodal Vymyslický.

Celý článok vrátane rozhovoru s Miroslavom Vymslickým nájdete v aktuálnom (marcovom) čísle magazínu BREAK.

Titulné foto: Profimedia.sk