Zimné Olympijské hry výraznou mierou zmenili tvár hosťujúceho Pjongčangu. Medzi inými budovami tu vyrástol tiež Vantablack Pavilon. Budova, ktorú bez obáv môžeme nazvať najtemnejšou budovou sveta.

Najtemnejšou budovou sveta

Za extravagantným a rozhodne svetovým projektom stojí architekt Asif Khana. Ten využil jedinečný a len zriedka používaný odtieň čiernej, zvaný ako Vantablack VBx2. Fasáda vďaka tomuto ojedinelému náteru dokáže absorbovať až 99 percent svetla. Nanočastice vo fasáde dokážu zachytené svetlo absorbovať do takej miery, že voľným okom nemáte šancu pozorovať akúkoľvek štruktúru.

Najtemnejšou budovou sveta

Nešlo však len o umelecký rozmar.  V zadaní na návrh bola požiadavka, aby sa na stenu budovy dali nainštalovať exteriérové LED diódy a vytvoril sa efekt nočnej oblohy. Bez čierneho odtieňu vantablack by zadanie nešlo splniť.

Najtemnejšou budovou sveta

Objekt s výškou desať metrov vzbudzuje dojem dokonalého kvádra. Ide však o optický klam. Steny sú v skutočnosti oblé vďaka čomu budova pôsobí oveľa dlhšia, než v skutočnosti je. Úzky koridor vás vovedie do hlavnej miestnosti. Tá je kompletne biela a jej cieľom je vytvoriť dokonalý kontrast a súhru oboch polarít. Tento zámer sa očividne vydaril, čo potvrdili aj nadšení návštevníci. Miestnosť pomenovali ako miestnosť vody. Je v nej inštalácia, ktorá každú minútu vyrobí 25 000 kvapôčok vody. Tie sú následne zvedené kanálikmi presne do stredu miestnosti. Autor o tejto inštalácií povedal, že kvapôčky vody predstavujú návštevníkov Olympijských hier v nekonečnom vesmíre. Obyčajná budova určená primárne na marketingové účely sa takto premenila na svetový unikát.

Najtemnejšou budovou sveta

Asif Khan sa narodil roku 1979 v Londýne. Syna pakistansko-tanzanských rodičov od malička fascinovala veda a umenie. Architektúra sa preňho stala dokonalým spojením oboch fascinácií. Vyštudoval Bartlett University College London a pokračoval na Architectural Association. Na oboch získal viaceré ocenenia. V roku 2007 sa po pôsobení vo viacerých architektonických štúdiách rozhodol otvoriť vlastné. Asif Khan sa venuje od projektov kultúrnych budov až po klasickú bytovú architektúru takmer čomukoľvek. Nevyhýba sa ani navrhovaní inštalácií, výstav a tiež pavilónov, vďaka čomu sa vo svojo portfóliu najnovšie môže pochváliť najtemnejšou budovou sveta.

The darkest building in the world

At the Olympics in Pyeongchang, an architect has built the darkest building in the world. It's surface absorbs 99% of the light that hits it, thanks to a special paint.

Gepostet von Quartzy am Donnerstag, 22. Februar 2018

Mohlo by vás zaujímať:

Zásielka kuriérom? Zastaralé. Čo tak dronom?
7 najsledovanejších videí na YouTube za rok 2017