Hlavné mesto amerického štátu Rhode Island ponúka príjemný mix miestnej a koloniálnej architektúry. Providence je však známe predovšetkým ako rodné mesto majstra hororu Howarda Philipsa Lovecrafta.

rodné mesto majstra hororu

Rhode Island State House. Foto: Adrián Potančok

Z Bostonu do Providence som sa dostal za necelú trištvrte hodinu pohodlným vlakom Amtrak. Hneď pri východe z vlakovej stanice upúta pohľad na kapitol Rhode Island State House. Obrovská biela budova sa vyníma nad stromami rozľahlého parku. Rhode Island State House začali stavať v roku 1895 a poslúžil na exteriéry historickej drámy Stevena Spielberga Amistad, v hlavných úlohách s Morganom Freemanom a Anthony Hopkinsom.

Zabudnutý génius

Návštevníkov Providence priťahuje tiež mestský Waterplace park, v ktorom máte pocit, že ste v moderných Benátkach. Túto atmosféru podčiarkuje najmä počas letných večerov, keď ho osvetľujú lampióny a plavia sa tu gondoly.

rodné mesto majstra hororu

Waterplace park. Foto: Adrián Potančok

Ja však smerujem na miesta späté s osobou majstra hororu Howarda Philipsa Lovecrafta, ktorý v Providence žil takmer celý život. Je nesmiernou škodou, že jeho poviedky a romány našli ohlas až po jeho smrti a dnes je absolútne kultovým autorom v žánri hrôzostrašnej literatúry. Najskôr prechádzam popri pozoruhodnej budove Fleur-de-Lys postavenej v roku 1885, ktorá sa nachádza aj v americkom registri historických pamiatok. Práve sem Lovecraft situoval sídlo mladého umelca a sochára Henryho Anthonyho Wilcoxa, ústrednej postavy jeho azda najslávnejšieho diela Volanie Cthulhu.

rodné mesto majstra hororu

Majster hororu H. P. Lovecraft. Foto: Wikipedia.org

rodné mesto majstra hororu

Fleur-de-Lys. Foto: Adrián Potančok

Neďaleko už z diaľky upúta knižnica Providence Athenaeum, ktorú navštevoval Lovecraftov veľký vzor a ďalší majster hrôzy Edgar Allan Poe. V knižnici návštevníkov zaujme aj bronzová busta Howarda Philipsa Lovecrafta, ktorý tu strávil veľa hodín štúdia.

rodné mesto majstra hororu

Providence Atenaeum. Foto: Adrián Potančok

Značný význam má aj miestna Brown University, siedma najstaršia v USA, ktorú založili v roku 1764. Podľa niektorých znalcov autorovho diela je predobrazom fiktívnej a desivej Miskatonic University, ktorá sa objavuje v mnohých Lovecraftových dielach.

Domy jeho života

Ďalej stúpam ulicami mesta, popri nádherných starobylých domoch. Miestne turistické organizácie pravidelne organizujú vychádzky či autobusové trasy po stopách ich veľkého rodáka. Ich účastníci sa pristavujú pri nenápadnom dome na rohu Prospect Street. Je to miesto, kde Lovecraft prežil svoje posledné roky a napísal tu napríklad slávnu poviedku Prichádza z temnôt.

rodné mesto majstra hororu

Dom, kde Lovecraft prežil svoje posledné roky. Foto: Andrián Potančok

Neďaleko, opäť skôr nenápadne, stojí dom na 10 Barnes Street, čo je adresa, kde Lovecraft prežil svoje najproduktívnejšie obdobie. Býval tu v rokoch 1926-1933 a vznikli tu diela ako Prípad Charlesa Dextera Warda, V horách šialenstva, Volanie Cthulhu či mrazivý Tieň nad Innsmouthom. Lovecraft sem prišiel po svojom nevydarenom pobyte v New Yorku, kde sa rozpadlo jeho dvojročné manželstvo so spisovateľkou Soniou Greenovou. Na rovnakej adrese pritom sídlil aj Dr. Marinus Bicknell Willett, jedna z hlavných postáv jeho slávnej novely Prípad Charlesa Dextera Warda.

rodné mesto majstra hororu

Dom na 10 Barnes Street. Foto: Adrián Potančok

Fanúšikovia, ktorí rodné mesto majstra hororu navštívili vo veľkom počte prišli len niekoľko dní pred mojou návštevou, aby sa zúčastnili na lovecraftovskom NecronomiCone, nezabudnú uctiť si pamiatku veľkého autora pri jeho hrobe. V nezvyčajne teplý jesenný deň som ho našiel aj ja, na cintoríne Swan Point na okraji rozľahlej staromódnej štvrte. Fanúšikovia tu nezabudli nechať rôzne odkazy i artefakty.

rodné mesto majstra hororu

Lovecraftov hrob. Foto: Adrián Potančok

Po presune naspäť do centra Providence ma ešte upútala jedna dominanta mesta, ktorá tiež má istý odraz v Loveraftovom diele. Industrial National Bank Building alebo aj 111 Westminster Street je 130 metrov vysoká budova, ktorú otvorili presne pred deväťdesiatimi rokmi a je stále najvyššou budovou v štáte Rhode Island. Vo svete popkultúry je často spomínaná aj ako „Supermanova budova“, pretože pripomína budovu Daily Planet zobrazovanú v komiksoch s kultovým hrdinom. Providence má teda čo ponúknuť a za jednodňový výlet z Bostonu rozhodne stojí.

rodné mesto majstra hororu

Supermanova budova. Foto: Adrián Potančok

Mohlo by vás zaujímať:

Graz je netypický sused
Budapešť je kráska na Dunaji, ktorá vás prinúti vrátiť sa