Majster dronov z Bratislavy štrikuje medzi prekážkami a tisícky divákov obdivujú obrovské zrýchlenie, akčné videá na veľkoplošnej obrazovke a neuveriteľné reakcie pilotov. To je život Ľuba Sládka.

Majster dronov na pretekoch

Vždy ma bavilo niečo skladať. Už od základnej školy som lepil plastové modely, následne ma to priviedlo k dreveným lietadlám a nakoniec som začal súťažiť v rôznych kategóriách lietajúcich modelov. Našiel som najmä zaľúbenie v halovej akrobacii. Začínal som v bratislavskej Rači, v centre voľného času asi ako trinásťročný. Zdokonalil som sa tam aj v stavaní, aj v pilotovaní modelov lietadiel,“ povedal Sládek.

Dokázal sa však veľmi skoro presadiť v zahraničí a zakotvil v najprestížnejších závodoch dronov na svete zvanej Drone Champions League.

Majster dronov naživo.

Majster dronov pred závodmi v Bruseli. Foto: L. S.

 

Organizátori vyberajú z najlepších prihlásených tímov, z ktorých potom ešte filtrujú úplnú špičku. Bojuje proti sebe deväť tímov. Ja som s kamarátom Peťom Mayerom v tíme Rotorama a sme ako jediní zástupcovia Slovenska, kde sú ešte ďalší piloti z Česka. Sezónu sme zakončili na treťom mieste, ale pred posledným závodom sme boli prví a nebyť technických problémov, tak by sme reálne mohli aj vyhrať,“ povedal slovenský pilot.

Náročné zápolenie

Na tratiach si museli  pretekári poradiť s rôznymi prvkami od prechodu cez bránky až po slalom medzi pylónmi. „Samotné preteky  trvajú tak jeden a pol minúty, začínajú sa tréningom, kedy je trať v čase asi dvoch minút prístupná jednému tímu. Počas závodu dosiahne tím nejakú pozíciu a tá je hodnotená rôznymi bodmi. Body sa prideľujú prvému až šiestemu tímu,“ dodal Ľubo.

Závody naozaj stoja za to. Piloti lietali pred tisíckami divákov napríklad na Champs-Élysées v Paríži, dokonca aj v tuneli, kde zahynula princezná Diana pri tragickej autonehode.   Viac si z rozhovoru môžete prečítať v minuloročnom decembrovom čísle magazínu BREAK.

 

Mohlo by vás zaujímať:

Liga spravodlivých aj vďaka Slovákovi