Samozrejme, ak ste si prišli zašportovať a nechať sa tak inšpirovať našimi olympionikmi k lyžiarskemu výkonu, napríklad neďalekom v rezorte Stuhleck , máte isto pocit, že ste v Rakúsku. Pokojne ale zlezte zo svahov to tohto rôznorodého mestečka a hneď budete mať pocit kozmopolitnejšieho prostredia.

Sledovať šport s dobrou kávou

Nebolo by to rakúske mesto, keby sa tu neobjavili kvalitné kaviarne, kde si môžete v kľude pozrieť aj zápolenie športovcov v Kórei. V Grazi nájdete aj kus tradície a najmä niekoľko kaviarní, ktoré zaujmú aj svojou polohou. Starcke Haus ponúka krásny výhľad na mesto hneď vedľa zámku Schlossberg alebo navštívte zaujímavú kaviareň Murinsel uprostred rieky Mura. Dajte si v nich napríklad Café Melange, ktoré je rovnako kvalitné ako vo viedenských kaviarňach.

Návyková kuchyňa

Gastronómia je v Grazi veľmi národnostne pestrá a kým sa preštrikujete množstvom kvalitných amerických, talianskych či balkánskych reštaurácií, chvíľu vám potrvá, až nájdete tradičnú štajerskú kuchyňu. Odporúčame zájsť napríklad do reštaurácie Alte Münze, neďaleko schodov vedúcich na hodinovú vežu. Reštaurácia ponúka miestnu verziu viedenského rezňa s „originálnym“ názvom Grazschnitzel, ale naozaj v ničom za svojím slávnejším vzorom nezaostáva.

Netypický sused

Toto mesto útočisko pre vyhľadávačov neopozeraného umenia či labužníkov po celý rok. A vie oceniť turistov najmä ak by chceli „žiť“ aj v zimných mesiacoch.

Graz je, samozrejme, aj strediskom pre bádateľov v histórii rodu Habsburgovcov a zaujme dominantami, ako napríklad na skale postaveným zámkom Schlossberg a na kilometre viditeľnou hodinovou vežou Uhrturm z 13. storočia. Dominantou centra mesta je aj budova Kunsthaus v tvare obrovského čierneho oblého čuda, ktorá skrýva múzeum, prednáškovú sálu a kvalitnú kaviareň.

Netypický sused aj vďaka Domu umenia Kunsthaus, foto: Martin Karlík

No ale pre tých, ktorých aj tak toto mestečko omrzelo a chceli by zažiť niečo výnimočné v jeho okolí, je tu dedinka Thal a múzeum Arnolda Schwarzeneggera. Aký fanúšik rakúskleho kulturistu by nechcel vidieť terminátora v životnej veľkosti?