Priznajme si – jóga určite nie je šport, ktorý nám mužom napadne medzi prvými (ak vôbec), ak máme chuť sa poriadne po práci zničiť alebo aspoň vyčistiť hlavu. Mnoho z nás má k jóge odpor, veď je určená najmä pre dámy. Nemá byť však športová aktivita najmä o tom, že posúvame naše hranice komfortu? Tak teda, nastal čas vyskúšať jógu? A prečo? Ponúkame vám 5 skvelých dôvodov.

#1 (Možno) budete lepší v posteli

Patríte k mužom, ktorým netreba dlho a sú hotoví? Možno trpíte predčasnou ejakuláciou, len sa to bojíte priznať. Indický vedci zistili, že až 82 % mužom sa zlepšil sexuálny život z pohľadu dĺžky času stráveného v posteli po tom, čo začali s jógou. Navyše, jedna zo serióznejších štúdií ešte z roku 2011 (publikovaná v magazíne Journal of Sexual Magazine) dokazuje, že muží, ktorí precvičovali jógu aspoň 12 týždňov, zaznamenali lepšiu kvalitu sexuálneho života – prežívali intenzívnejšie pocity a lepšie vedeli ovládať svoje vyvrcholenie.

#2 Budete produktívnejší v práci

Ak vám hrozí vyhorenie, môže vám jóga pomôcť lepšie sa odreagovať od práce a byť odolnejší voči stresu. V Holandsku v roku 2013 zobrali viac ako 300 manažérov a zamerali sa na fitness a jógu, pričom väčšina z nich po absolvovaní tréningov tvrdila, že sú efektívnejší, sústredenejší a menej náchylnejší na nepríjemne prekvapnie.

#3 Porazíte stres

Stres, ako všetci vieme, môže mať seriózny dopad na naše zdravie. Jóga preukázateľne pomáha telo naučiť sa lepšie brániť voči stresu, či už znížením priemernej tepovej frekvencie, krvného tlaku a napomáha zlepšeniu respiračných činnosti v stresových záťažiach. Nie, jóga vás nezbaví stresu, ale pomôže vám sa s ním lepšie vyrovnať.

#4 Budete mať kvalitnejší spánok

Jeden z prieskumov medzi staršími ľuďmi preukázal, že jóga môže efektívne poraziť nespavosť a ešte výraznejšie skrátiť čas, ktorý potrebujete, pokým zaspíte. Ak často potrebujete ku kvalitnému spánku lieky, vyskúšajte najskôr jógu. Poriadne zničené telo si určite lepšie oddýchne. A lepšie zregenerovaná hlava taktiež nebude priveľmi nútená rozmýšľať pri zaspávaní nad každodennými problémami.

#5 Vaše telo sa vám odvďačí lepšou mobilitou

Patríte k mladšej vekovej skupine, no isté svalové partie máte poskracované a často vás pobolievajú časti tela, ktoré by vás vo vašom veku nemali bolieť vôbec? Jasné, že všetci makáme v posilke na tom istom – bicepsy, nohy, brucho. Avšak naša každodenná práca (v mnohých prípadoch hrbenie sa za počítačom) namáha ostatné časti tela, ktoré nemáme šancu poriadne „pretiahnuť“. Jóga je na toto ideálny spoločník – často vám pomôže „spoznať“ svaly, o ktorých ste možno vôbec netušili, že ich máte.