Tourettov syndróm sa zvyčajne objavuje už u detí a mladistvých, vo veku od 2 do 15 rokov. Označuje sa aj ako Gilles de la Tourettov syndróm a u takmer 80% ľudí sa prejavuje tikmi – trhavými pohybmi rôznych častí tela. Môže to byť však aj horšie – nepríjemné grimasy, vydávanie zvukov či vykrikovanie oplzlých slov – bez toho, aby to pacient mohol kontrolovať. Myslíte si, že takáto choroba nemôže existovať? Opak je pravdou.

Najskôr o tejto choroba tak trocha netradične

Choroba nie je tak známa medzi ľuďmi, nedávno na ňu veľmi originálnym spôsobom upozornil Kazma – producent, ktorý nachytal celý štáb relácie Prostřeno českej televíznej stanice Prima. Ak ste azda najväčší „prank“ v českej online histórii ešte nevideli, pozrite si výber toho najlepšieho. Ale hneď potom klikajte sem a pozrite si celú šou v jej plnom vydaní.

Tourettov syndróm v plnej vážnosti

Na choroby a ich úskalia je možné upozorniť aj vtipným a originálnym spôsobom, čo sa bezpochyby Kazmovi podarilo. Ale teraz aj trocha vážnejšie, pretože je možné, že človeka s touto chorobu niekedy v živote stretnete a nie je správne, aby ste ho ihneď odsúdili. Tourettov syndróm je dedičná neurologická diagnóza, ktorej prejavy sú spôsobené externými vplyvmi. Príčina tejto choroby nie je zatiaľ lekárom známa. Tiky, ktoré sú najčastejšími príznakmi choroby, môžu byť jednoduché, ako napr. trhavý pohyb pleca alebo komplikovanejšie, ako napr. zamračenie, trhavé pohyby ramien alebo hlavou. Tikom zvyčajne predchádzajú prodromálne príznaky – napr. pocit napätia. Tourettovým syndrómom podľa neoficiálnych štatistík trpí jeden zo 100 ľudí a história ukazuje, že touto chorobu trpel napríklad aj slávny Mozart.

Prejavy choroby však nemusia byť iba fyzické tiky, môže ísť aj o akustické tiky, pri ktorých pacient vydáva neurčité zvuky (chrčanie, kašeľ, štekanie) alebo kričí. Iní môžu mať komplexnejšie zvukové tiky ako donekonečna opakované slová, nadávanie, opakovanie fráz a imitovanie činnosti. Často sú pridružené aj depresívne poruchy, preto je potrebné, aby bol pacient v duševnej rovnováhe. Pri Tourettovom syndróme sa často zároveň objaví aj iná choroba. Najčastejšie ADHD – porucha pozornosti spojená s hyperaktivitou. Dieťa sa pri nej ľahko rozruší, nedokáže sa sústrediť, dokončiť úlohu, neobsedí na mieste. Objavuje sa aj obsesívno-kompulzívne správanie. U pacienta sa striedajú obdobia, ktoré sú lepšie a ktoré sú horšie. Liečba je medikamentózna, bohužiaľ však celoživotná. Úspechom liečby je stav, keď dokáže pacient prejavy choroby (tiky) aspoň čiastočne kontrolovať.

V zahraničí existuje množstvo stránok, klubov či asociácií, ktoré radia pacientom, ako chorobu zvládať. Je však jeden bod, na ktorom sa všetci pacienti zhodujú – chápajúce okolie je najdôležitejším pomocníkom pri liečbe. Preto je dôležité, aby sme o chorobe vedeli a rešpektovali ľudí v našom okolí, ktorí touto chorobou trpia.

Traja muži idú „s Tourretom“ na dovolenku

National Geographic natožil krátky dokument o troch mužoch, ktorí sa snažia aktívne bojovať so svojou chorobou. Každý z nich má rodinu, avšak každý berie svoj boj s chorobou seriózne. Ak sa traja muži s rovnakým „postihnutím“ vydajú na dovolenku, o netradičné situácie nie je núdza:

Keď jediným účinným liekom je hudba

Carlos Guevara je asi najznámejším pacientom s Tourretovým syndrómom v USA – ľudia ho poznajú vďaka hudobnej talentovej súťaži X-Factor. Carlos skúšal rôzne medicínske postupy a liečbu, avšak jediné, čo mu skutočne pomáha, je hudba:

Webdizajnér s Tourretovým syndrómom

Ak viete aspoň čiastočne po nemecky, odporúčame zhliadnuť tento krátky dokument, ktorý výborne vysvetľuje v praxi, o čom život s Tourettovým syndrómom je: