Už ste si povedali svoje „áno“ a teraz prichádza na rad čas zbaliť si kufre a odísť na svadobnú cestu? Medové týždne s vašou láskou sú vašou jedinečnou príležitosťou na perfektný vstup do manželstva, kedy si budete môcť vychutnať jeden druhého bez toho, aby ste boli rušení prácou či kamarátmi. Otázne však ostáva: kam?

Prichystali sme si pre vás naše najobľúbenejšie destinácie vhodné pre svadobnú cestu, nech už ste milovníkmi tropických ostrovov, neprebádaných miest či rušných ulíc.

#1 Bora Bora

Tento malý ostrov vulkanického pôvodu, ktorý sa nachádza v súostroví Francúzskej Polynézie, patrí medzi tie najkrajšie na svete. Je obklopený korálovými útesmi a lagúnou, vďaka ktorej je prezývaný „perlou Polynézie“. Bora Bora ponúka rôznorodú paletu aktivít, k tým najobľúbenejším je možné zaradiť jazdu na kajaku, paragliding, vodné lyžovanie, windsurfing, šnorchlovanie a potápanie. Ak sa rozhodnete prebádať, čo sa ukrýva pod hladinou mora, tak určite natrafíte na množstvo barakúd, murén, pestrofarebných rýb, ale aj korytnačiek či žralokov. V prípade, že vás láka turistika, tak môžete zájsť na horu Pahia alebo Otemanu, z ktorých môžete sledovať rozsiahle lagúny rozprestierajúce sa pozdĺž ostrova.

#2 Santorini

Prvou zastávkou, ak sa rozhodnete pre medové týždne na tomto ostrove ležiacom na hranici medzi Egejským a Krétskym morom, musí byť návšteva farebných pláží s čiernym alebo červeným pieskom. Po romantickej prechádzke sa môžete vydať na potulky za kultúrou do hlavného mesta Fira, ktoré sa rozprestiera nad obrovským zaplaveným kráterom, kalderou. Milovníci histórie si určite prídu na svoje návštevou múzea prehistorickej Thiry, Megaro Gyzi múzea či Santorínskeho archeologické múzea. Úchvatné západy slnka, bielo-modré domčeky a úzke kľukaté uličky vás pohltia svojim čarom rovnako ako história a kultúra, ktoré priam z tohto miesta sršia.

#3 Florencia

Florencia, perla Toskánska, je mesto známe pre svoje umenie, históriu a lahodnú kuchyňu. Pokiaľ s vašou láskou túžite po svadobnej ceste strávenej prechádzaním sa labyrintom kamenných uličiek či obrovských záhrad, tak Florencia je pre vás to orechové. V centre mesta nájdete Uffizi galériu, ktorá skrýva umelecké diela od autorov ako Michelangelo, Botticelli, Tizian, Da Vinci a iných. Dominantou Florencie je aj most Ponte Vecchio, ktorý sa rozprestiera ponad rieku Arnoa. Výhľad z neho je natoľko úchvatný, že sa stal obľúbeným miestom pre žiadosti o ruku.

#4 Paríž

Kam inde ísť na svadobnú cestu než do mesta plného lásky a neskutočnej romantiky – Paríža. Toto mesto síce neponúka tiché zákutia, kde si budete môcť so svojou polovičkou nerušene vychutnávať spoločné chvíle, no ak ste milovníkmi kultúry, architektúry, dobrého vína, ale aj rušných ulíc, tak neváhajte a kupujte letenku do hlavného mesta Francúzska. Okrem typických turistických destinácií ako je Eiffelova veža, Montmartre, Louvre, Notre Dame a Versailles, určite navštívte aj menej známe miesta, napríklad Múzeum romantického života, Place Dauphine či Cité des Fleurs. Nech sa však už vydáte kamkoľvek, Paríž si vás podmaní svojou jedinečnou charizmou.

#5 Las Vegas

Síce je pravda, že Las Vegas je skôr mestom hazardu a zábavy, no aj čerství novomanželia si tu prídu na svoje. Môžete si tu vychutnať posledný úlet so svojou láskou, predtým než nabehnete do manželského života plného povinností. Na zábavu tu máte neskutočne veľa možností, ktoré vám poskytnú kasína, nočné kluby, bary, ale aj zábavné parky. Ak teda nie ste pár, ktorý má rád pokoj a oddych, ba naopak ste dvaja ľudia plní energie, ktorú chcete vybúriť zábavou v tom pravom slova zmysle, Las Vegas si pre vás pripraví nezabudnuteľný zážitok.

#6 Oahu, Havaj

Túžite po exotickej svadobnej ceste? Lákajú vás opustené pláže, nádherná príroda či sopečné vrchy? Oahu je potom pre vás tou dokonalou destináciou. Okrem turistických výletov na vulkanický kráter Diamond Head, z ktorého je výhľad na celé mesto, či nezabudnuteľná prechádzka, ktorú ponúkajú Haiku Stairs (takzvané Schody do neba), si môžete užiť skákanie z útesov na Severnom pobreží či potápanie sa so žralokmi. Havaj teda spája romantiku s adrenalínom, čo môže byť pre mnohé páry tou správnou kombináciou.

#7 Maldivy

Ak snívate o medových týždňoch strávených oddychovaním v raji zeme, tak Maldivy by nemali chýbať na vašom zozname potenciálnych destinácií. Maldivy sľubujú farebné západy slnka, belostné pláže, korálové útesy, jedinečnú prírodu a zaslúžený relax po náročných mesiacoch plánovania svadby. Dokopy sú tvorené 1200 malými ostrovčekmi, z ktorých je len 200 obývaných. Pre novomanželov sú populárne plážové vilky, ktoré sú väčšinou postavené nad hladinou lagúny. Počas svojho pobytu si budete môcť užiť rôzne výlety spojené s rybárčením, šnorchlovanie alebo aj lekcie jogy či relaxačné masáže.

#8 India

Keď sa povie India, väčšina z nás si hneď predstaví jednu z jej najznámejších pamiatok a zároveň jednu z najkrajších stavieb sveta – Tádž Mahál. V prípade, že sa rozhodnete pre Indiu ako miesto vašej svadobnej cesty, nezabudnite sa zastaviť pri tomto symbole nekonečnej lásky. Tento kráľovský palác bol postavený na príkaz indického cisára Šáhdžahána, ktorý ho venoval pamiatke svojej zosnulej žene ako prejav jeho nehynúcej lásky. Neexistuje teda viac symbolické miesto na začatie vášho spoločného života než India. Počas svojej návštevy taktiež okúsite inú kultúru, kuchyňu a spoločne sa niečo nové naučíte.

#9 Talianske Alpy

Pokiaľ s vašou láskou hľadáte dobrodružstvo a ste milovníkmi prírody, tak talianske hory budú pre vás tým ideálnym miestom. Možno to bude pre vašich blízkych prekvapenie, keď sa rozhodnete vymeniť čipkované svadobné šaty za batohy a turistickú obuv, no ak sa vám žiada stráviť svadobnú cestu v príjemných vidieckych zariadeniach s intímnou atmosférou a vyskúšať horolezectvo či jazdecké výlety, určite choďte do toho. Jednou z najobľúbenejších oblastí sú Dolomity, ktoré ponúkajú svojim návštevníkom lezenie cez rôzne skalné trasy. Ak sa obávate, či by ste takéto trasy zvládli, máte na výber rôzne obtiažnosti a zároveň zaistenú bezpečnosť.

#10 Aruba

Aruba, rozprávkový ostrov v južnom Karibiku, vás očarí obrovskými bielymi plážami a bohatým podmorským životom. Tento ostrov je len 30 kilometrov dlhý a 9 kilometrov široký, a tak si so svojím milovaným či milovanou budete môcť vychutnať ničím nerušené súkromie. Určite si Arubu vyberte pre svoju svadobnú cestu, ak túžite po pokoji, ale aj odreagovaní sa pri aktivitách ako šnorchlovanie v priezračne modrej vode, jazda na koni či plavba člnom so skleným dnom. V prípade, že zatúžite po nákupoch, je tu množstvo nákupných centier, tak sa nemusíte obávať, že budete odchádzať z dovolenky s prázdnymi rukami.