Štartovný výstrel zaznie doslova o pár sekúnd. Všetci sú nabití endorfínmi, pod ktorými sa skrýva poriadna dávka adrenalínu. Ten ešte pumpujeme bojovým pokrikom Aro! Aro! Aro! Odštartované. Prví vybiehajú „králici“, slangovo najnabudenejší zo štartovnej vlny. My ostatní sa rozbiehame pozvoľna a strácame sa v hmle z dymovnice. O pár hodín konečne počujem cieľový ruch. V nohách mám približne deväť kilometrov. Neznie to hrôzostrašne, no ak bežíte v lyžiarskom stredisku a smer trate je zo zásady do svahu, máte toho aj tak plné zuby. Cieľ už dokonca vidím. Slastná predbežná rekapitulácia. Desiatky relatívne dobre zvládnutých prekážok, nastúpaných možno šesťsto výškových metrov a celková vzdialenosť cca desať kilometrov. Moja štatistika je však absolútne zbytočná. Trať zrazu odbočuje od vytúženého cieľa a predo mnou je dobrých dvesto výškových metrov do poriadne strmej zjazdovky. Myslel som si, že som práve vybehol z pekla. Ibaže som doň práve vbehol. Valčianska dolina je aj pre najlepších sparťanov poriadna skúška. Pretekári poodpadávaní v bolestných svalových kŕčoch tu nie sú výnimoční. O ďalšiu hodinu dobieham do cieľa. Tam vraj pochopím. Chápem? Neviem, no som šťastný, že to mám za sebou a práve pre nečakaný zvrat organizátorov si sľubujem, že sa sem vrátim aj budúci rok.

Tajnostkári

prekážkový beh

foto: www.spartanrace.sk

 

Spartan Race je beh pre každého, kto si trúfne. Jednoducho sa prihlásite. Stačí si vybrať zo základných troch náročností: sprint, super a beast. Čím sa líšia? Vzdialenosťou a počtom prekážok. Zaujímajú vás vzdialenosti? Na stránkach pretekov nájdete orientačné čísla. Orientačné. Rovnako tak je to s prekážkami. Orientačne vám naznačia, koľko ich bude. Aké budú? Neprezradia! Spartan Race je akoby vám zaviazali oči, odviezli vás niekde, kde ste nikdy neboli a povedali vám choďte! Nikdy neviete, čo vás čaká. A v tom je to čaro.

Sparťanská droga

prekážkový beh

foto: www.spartanrace.sk

 

Písal sa rok 2012, keď sa v dedinke Vechec (na východnom Slovensku) prvýkrát stretávajú nadšenci prekážkových behov, aby si vyskúšali, čo to ten Spartan Race je. Hrdo môžeme povedať, že išlo o vôbec prvý Spartan Race v rámci stredoeurópskeho regiónu. Až neskôr sa k nám pridali Česi, Maďari a nakoniec Poliaci. Sparťanov čakal vo Vechci sprint. Vedia, že ide o základnú náročnosť, no nevedia nič viac. V cieli dostávajú dve medaily. Celú za zvládnutie behu a akúsi tretinkovú. Prečo len čiastkovú? Je to sparťanská droga, trifecta. Medaila, ktorú si poskladáte, ak zvládnete všetky tri náročnosti počas jednej sezóny. Aktuálna sezóna ponúka novinku, ktorou je regionálna trifecta. Ak zvládnete v jednej krajine sprint, super a beast, získate samostatnú medailu.

Slovák na majstrovstvách

prekážkový beh

foto: www.spartanrace.sk

 

Slovensko okrem regionálneho sparťanského prvenstva drží aj svetové. Sme prvou krajinou, ktorá organizovala zimnú verziu Spartan Race. V roku 2015 sa na snehu prvýkrát štartovalo v Jasnej za účasti Joe de Sena, samotného autora myšlienky tohto prekážkového behu. V roku 2016 sa už dala získať zimná trifecta, avšak museli ste pre ňu navštíviť tri krajiny.
Aj keby sa mohlo zdať, že Spartan Race je zábava na víkendy bez akejkoľvek športovej hierarchie, nie je to tak. Každý jeden beh je rozdelený na otvorené a elitné vlny. V elitných bežia tí, ktorých cieľom je viac, ako sa len zúčastniť. Spartan Race celosvetovo nabral rozmer športu, ktorý má vlastné majstrovstvá. Výber tých najlepších z celého sveta sa každoročne stretáva v USA. Z nášho regiónu sa majstrovstiev zúčastnil Slovák Peter Žiška a posledné dva roky drží prvenstvo v ženskej kategórii Češka Zuzana Kocumová. Ak by ste nemali až svetové ambície, organizujú sa tiež majstrovstvá Európy a v rámci regiónov je možné zúčastniť sa sérií v rámci základnej náročnosti.

prekážkový beh len pre vyvolených?

prekážkový beh

foto: www.spartanrace.sk

 

Spartan Race je nevypočítateľný a plný prekvapení. Pre preteky by bolo obmedzujúce, keby mal len tri základné náročnosti. Po beaste nasleduje ultra beast, čo je dvojnásobný beast a Slovensko je jediná krajina, ktorá dokázala ponúknuť dostatočne dlhú trasu pre túto náročnosť. Všade inde na svete sa ultra beast beží ako dve „kolečká“ beastu. Ďalej? Hurricane Heat a dvanásťhodinový Hurricane Heat, čo sú preteky skupín. Samotným vrcholom je Death Race, ktorý je zahalený tajomstvom. Ako však Joe de Sena naznačil vo svojej knihe, je to úroveň trochu pre magorov, ktorí sú ochotní pre splnenie cieľa riskovať psychické i fyzické zdravie a aj samotný život. Ak by ste prepadli Spartan Race ako životnému štýlu, tak viac ako Death Race by vás lákalo členstvo v komunite Agoge. Spoločenstvo tých najelitnejších sparťanov sveta dostane každoročne od zakladateľa pretekov šifrovanú správu s pozvánkou na šialené dvojdňové preteky. V roku 2017 sa uskutočnil v Japonsku. Kombinoval mestský život s divokou prírodou. Výsledok? Všetci prežili, no psychické zrútenie sa tých najtvrdších chlapov bola úplne samozrejmá vec.

Mohlo by vás zaujímať:
História MMA sa prepisovala v Poľsku na KSW 39: Colosseum
František Fodor: Bojovo som dospel