Milovníci whisky by ich vyvažovali zlatom. Sudy. Že sú zásadnou súčasťou výroby nápoja džentlmenov, vieme všetci. Len si možno neuvedomujeme ako veľmi dôležitou. O whisky po destilácii by zrejme nikto ani nezakopol. Tekutina s približne sedemdesiatimi percentami alkoholu je absolútne číra a rozhodne nemá žiadnu vlastnosť, ktorá by vás prinútila vrátiť sa k nej. Avšak, keď ju nalejete do suda a necháte zrieť minimálne tri roky, tie stanovuje zákon, zrazu máte niečo, do čoho sa mnohí na prvé ochutnanie dokázali zamilovať. Áno, charakter, farbu, vôňu a tajomnú dochuť robí práve sud.

Sudy na whisky aj po rybách

whisky

foto: pixabay.com

 

Začiatok príbehu suda nie je práve elegantný. Kým sa výroba nápoja gentlemanov nezačala regulovať zákonom, zrela aj v sudoch, v ktorých boli naložené slané ryby. V roku 1915 však prišiel zákon, podľa ktorého jantárový mok musí v sude dozrievať minimálne tri roky. Výrobcovia tak boli nútení siahnuť po kvalitnejších sudoch. Najlepším drevom sa ukázal byť dub európsky a americký dub biely. Sudy z európskeho duba majú vyššiu cenu. Strom rastie pomalšie, má nižšiu pórovitosť a nezanedbateľným dôvodom sú aj populárnejšie chute. Írske whiskey však dozrievajú prevažne v sudoch z amerického duba po bourbone. Americké zákony totiž nariadili, že sudy na bourbon sa nemôžu opakovane používať. A tak ich Íri za pomerne malé peniaze nakupujú a použijú ich dva- či trikrát.

Zaskočení Francúzi

whisky

foto: pixabay.com

 

Iný príbeh sú sudy po cherry. Tie sú doslova nedostatkovým tovarom. Zvyknú sa nakupovať napríklad vo Francúzsku. Háčik je v tom, že dopyt po sudoch výrazne presahuje ten po cherry. Ak by ste sa začali viac zaujímať o gentlemanský nápoj, istotne by ste sa skôr či neskôr stretli s historkou o tom, ako pri snahe nakúpiť cherry sudy Íri narazili na nechápavé pohľady Francúzov, ktorým nešlo do hláv, kto by kedy vypil toľko cherry.
Každý sud má svoju životnosť a neplatí, že čím dlhšie nápoj v sude zreje, tým je lepšia. Dlhoveké zrenie môže viesť až k veľmi ťažkým whisky, na ktoré by ste sa museli naozaj nastaviť. Aj preto sa skôr využívajú do blendov, teda whisky, ktoré sú namiešané z viacerých druhov. Single malt whisky sú svetlejšie a chuťovo jemnejšie. V sudoch zreli kratšie, nie zriedka len predpísane tri roky, a medzi milovníkmi whisky sú často preferovanejšie.

Späť do Karibiku

whisky

foto: pixabay.com

 

Whisky na vás môže pôsobiť konzervatívnym dojmom. To však neznamená, že sa jej majstri bránia experimentom. Dnes sa stretnete s whiskey zrejúcou v sudoch, v ktorých bolo na určitú dobu uskladnené pivo. Ničím nezvyčajným nie sú ani sudy po sauvignonoch či iných pomerne aromatických vínnych odrodách, alebo tvrdom alkohole. Veľmi populárny je karibský rum. Mimochodom, v Karibiku príbeh suda naberá úplne iný a nový rozmer. Výrobcovia rumov zvyknú sudy po jantárovej dobrote odkupovať späť. Opäť do nich dávajú dozrieť rum, čím dostávajú veľmi hutné chute. Svoje sudy milujú natoľko, že z nich nakoniec spravia nábytok.

Anjelská daň

Vznešený názov označuje množstvo alkoholu, ktorý sa odparí zo sudov počas dozrievania whisky. Zväčša sa udávajú dve percentá z objemu suda, no v teplejších krajinách, ako napríklad v Amerike, toto číslo môže byť oveľa vyššie. Anjelská daň má pomerne vysoký vplyv aj na konečnú cenu whisky. Ak si zoberiete osemnásťročné zrenie, odparený celkový podiel je až tridsaťšesť percent z toho, čo sa do suda nalialo. A čím je zrenie dlhšie, tým menej whisky v sude zostane.

Whisky alebo whiskey?!

Nejde len o lingvistické okienko. Whisky má prívlastok škótska. Toto označenie je upravené zákonom tak, že škótska whisky môže byť destilovaná len v Škótsku v dubových sudoch. Whiskey sa používa ako názov v USA a Írsku. Odborníci a fajnšmekri vám povedia, že vo whisky a whiskey musia byť rozdiely aj v technológii výroby a použitých surovinách, je to cítiť v chuti, no v páleniciach si svoje výrobné tajomstvá strážia, a tak vám len so záhadným úsmevom na perách povedia, že pri výrobe dodržujú zákonom stanovené pravidlá.

Mohlo by vás zaujímať:
Škót Andy Bell: Whisky je jednoduchá!
Ako poraziť opicu