Kombinácia západu slnka a ikonickej budovy parlamentu je to najlepšie rozhodnutie, aké v Budapešti môžete spraviť. Spolu s večernou prechádzkou popri Dunaji budete mať pocit, akoby ste sa ocitli v romantickej rozprávke. Od rieky si to zamierte do zdanlivo nekončiacich uličiek plných schodov, aby ste dorazili do Rybárskej bašty. Nádherné výhľady na mesto, Kostol svätého Mateja či socha svätého Štefana vám dajú odpovede na otázku, či stál ten športový výstup naozaj za to. Rybárska bašta je súčasťou Hradného vrchu, ktorý ponúka celú plejádu možností pre milovníkov histórie. Pri pohľade na mesto z Rybárskej bašty vás na pravej strane istotne zaujme miestna socha slobody so susediacou citadelou na vrchu Gellért. Potrebujete aj tretí dôvod, prečo opäť prekonať zopár výškových metrov? Je ním jaskyňa Gellért, ktorá slúži na bohoslužby. Späť cez Dunaj sa dostanete po niektorom z mostov. Tým najospevovanejším je most Széchenyi, no podľa nás má každý svoje čaro. A kam ďalej? Na Námestie hrdinov, ktoré je pomyselnou bránou do parkového komplexu s hradom Vajdahunyad a miestnou ZOO.

Nechajte sa ostrihať

No woman! No photo! Ak narazíte na tieto upozornenia, viete, že ste správne. Stále populárnejšie pánske holičstvá v Budapešti ponúkajú pravú atmosféru amerických barber shopov. Páni tu vysedávajú, debatujú, čítajú noviny, ba dokonca postávajú pred holičstvom na ulici. Svojský druh relaxu vás strhne a po zážitku budete naviac perfektne vyzerať. Hor sa preto na gastronómiu a do víru noci.

Budapešť je gastroraj

Budapešť

Tradičnú vyhlásenú maďarskú kuchyňu vyskúšajte v Kék Rózsa, ktorá vzhľadom na svoju povesť dokonca nie je vôbec drahá. Adekvátnou alternatívou je Pozsonyi Tavern, ktorá je známa svojou domácou atmosférou. Újházyho kurací vývar alebo tradičná fazuľová Jókai ukoja vaše gastronomické túžby. Fanúšikovia moderného a trendy pouličného jedla by sa mali hrnúť do čoraz populárnejšej mestskej štvrte Erzsébetváros. Spolovice židovská štvrť je plná dvorov a pasáží, v ktorých svoje útočisko našli prívesy a stánky s burgrami, buritom a ďalším rýchlym občerstvením. Miestnym kráľovským dvorom „food truckov“ je dvor Karaván. Mangalicové párky alebo langoš burger sú len vrcholom zážitkov, ktoré vás tu čakajú. Tradičnejšie burgre nájdete v sieti Deep Burger, ktorými je Erzsébetváros doslova posiata. Za návštevu stoja aj Zing Burger, malebné bistro Kazimir a vynikajúce raňajky si vychutnáte v Cirkusz Café na Király utca.

Až do rána…

Budapešť

Zažiť nočný život v Budapešti v plnej paráde? Obetujte kúsok pohodlia a ubytujte sa v niektorom z párty hostelov. Na pivo to budete mať doslova na krok z izby. Perfektný večer určite odštartujte v niektorej z párty pasáží plných väčších či menších baríkov s veľmi bohatou ponukou. Tie najvyhlásenejšie sú Szimpla Kert a Gozsdu Udvar. Stoly sú tu rozložené na celú šírku priestoru, hrá perfektná hudba a miestami budete mať pocit, akoby ste boli niekde v prímorskej destinácii. Po perfektnom štarte treba pokračovať vo veľkom štýle. Klub Holdudvar je letnou špecialitou. Jednoznačne najlepšia open air diskotéka v meste. Norimuri žne od svojho otvorenia ódy, aj napriek tomu, že ide o doslova mekku mainstreamu. Obrovská popularita spôsobila tiež to, že klub „zaváňa“ snobstvom. Avšak žijeme len raz, nie? Definitívnou bodkou kvalitného večera by malo byť náručie neznámej krásky. Nezabúdajte však, že láska je biznis ako každý iný, je dôležitá opatrnosť, aby sa vám nočná zábava zbytočne nepredražila.