Americká armáda s projektmi hlavných bojových tankov nemá príliš veľa šťastia. Je pravdou aj to, že ministerstvo obrany prílišnú pozornosť modernizácii Abramsov nevenovala. Prečo aj áno? USA napriek svojej polohe investuje najmä do letectva a keď už nejaké väčšie peniaze vyprodukuje aj v oblasti pozemných síl, týkajú sa predovšetkým mobilných, ľahko obrnených bojových vozidiel.

Potreba tanku číslo 1

Je pravda, že Abrams už od svojho vzniku prešiel rozsiahlymi modernizáciami, no takmer štyri storočia v službe sú podľa kompetentných dosť na to, aby sa v Pentagone rozvírila diskusia o jeho nástupcovi. O to sa už americká armáda snažila tesne po skončení studenej vojny.

Dohromady tri projekty však skončili len v podobe pilotného modelu. Najprv išlo o prototyp M1 TTB,  potom tank FCST a nakoniec XM1202 Mounted combat System.  Projekty spojovalo najmä to, že inovácia neprišla v takej podobe, že by dokázala úspešne nahradiť Abramsy. Najmä čo sa týka flexibility, palebnej sily a predovšetkým brnenia.

Novinky vo výzbroji

Najprv to bol len šum v kuloároch armádnych špičiek, ale už teraz sa dá hovoriť o oficiálnom zámere americkej armády hľadať za Abramsy dostatočnú náhradu. „Potrebujeme novú pozemnú obrnenú platformu pre našu mechanizovanú pechotu a naše tanky,“ uviedol pre  zahraničné médiá, Mark Milley, náčelník generálneho štábu amerických pozemných síl.

Podľa jeho slov by nový tank mohol byť z časti využívaný ako bezpilotný dron. Pokrok by však mal byť v jeho konštrukcii brnenia a palebnej sile. „ Používame kinetickú muníciu , alebo muníciu s dnovým pohonom už päť storočí, no je tu radikálny pohon v nekinetickej sile. Lasery a railguny sú dva vyvíjajúce sa zbraňové systémy, ktoré môžeme použiť,“ dodal Milley. Testy špeciálne elektromagnetického kanónu railgun sú navyše veľmi úspešné.