Prednášali ste pre veľké spoločnosti ako General Electric, Coca-Cola či IBM. Ktoré vaše myšlienky sa v nich stretli s najväčším ohlasom?
Zdá sa, že Ikea sa stotožnila s mojou myšlienkou, že „spánok je nový sex.“ Mnohým sa tiež páčili moje názory v knihe Future Minds o pomalých médiách a prečo papier ani knihy nie sú mŕtve. Stále však čakám na niekoho, kto sa prikloní k mojej myšlienke, že duševné zdravie bude najväčšou témou 21. storočia.

V knihe Budúcnosť: 50 myšlienok, ktoré musíte spoznať uvádzate, že v roku 2066 objavíme mimozemský život…
Tento konkrétny dátum bol žart, no myslím si, že jedného dňa k stretnutiu s mimozemšťanmi dôjde. Ak sme vo vesmíre skutočne jediní, tak by boli ľudia ako druh veľmi vzácni a preto by mali klásť ešte väčší dôraz na ochranu planéty Zem.

S ochranou životného prostredia ide ruka v ruke aj obavy o nedostatok prírodných zdrojov. Môže sa skutočne stať, ako predpovedáte, že v roku 2032 bude Las Vegas bez vody? Bude vojna o vodu treťou svetovou alebo ju predbehne kybernetická vojna?
Na tému vojny o vodu sa už diskutuje dlhšie. Nemyslím si, že veľké mestá budú bez vody nastálo, ale očakávam krátkodobé krízy. Dôležitejšie je však to, že nedostatok vody vytvorí napätie a možno aj konflikt, ale nie vojnu ako takú. Kybernetická vojna je už tu istý čas.

foto: Skeeze, pixabay.com

foto: Skeeze, pixabay.com

 

Ktorá zbraň bude podľa vás v budúcnosti najničivejšia? Prekoná niečo nukleárne zbrane?
Najväčšou hrozbou sú v súčasnosti biologické zbrane a svet znepokojujú aj chemické zbrane. V ďalekej budúcnosti sa budú zdokonaľovať riadené energetické zbrane (napríklad elektromagnetické impulzové bomby) a možno aj zbrane využívajúce temnú hmotu a anti-hmotu, ale to je už science fiction.

Zaujala ma tiež vaša predpoveď, že v roku 2070, po kolapse baníctva, sa západná Austrália stane trestaneckou kolóniou. Bude v budúcnosti viac zločinu ako je teraz?
Mali sme trestanecké lode a trestanecké kolónie, tak je možné, že ich v budúcnosti opäť raz využijeme. A viac zločinu? Ťažko povedať. Štatistiky ukazujú, že kriminalita klesá, no veľa bude závisieť od stavu ekonomiky a ďalších faktorov. Myslím si však, že nastane veľký posun od krádeží fyzických vecí ku krádežiam dát a identít.

Budeme v blízkej budúcnosti chodiť na rande s partnerom, ktorého nám vyberie internet na základe profilov DNA? Ozaj, ako bude také rande v budúcnosti prebiehať?
Začne sa a asi aj skončí online a možno niekde v strede dôjde k fyzickému kontaktu.

Richard Watson: „…teleportácia sa bude týkať malých predmetov…“

A čo sex? Poskytnú nám roboty naozaj všetky rozkoše? Alebo budú za nás sexovať naši avatari?
Áno. Sexuálni roboti už existujú, hoci ešte v „surovom stave“. Možno budeme môcť oklamať vlastný mozog, aby sme mali pocit, že ide o fyzický sex, hoci to tak nebude (mám na mysli rozšírenú realitu plus mozgové módy).

Je naozaj reálne, aby bol v roku 2060 do mechanického tela po prvýkrát vložený ľudský mozog?
Uvidíme… Istý druh spojenia človek-stroj je otázkou času.

A čo naša nesmrteľnosť? Stane sa niekedy skutočnosťou?
Niektorí ľudia, napríklad Aubrey de Grey (britský profesor, ktorý vedie v Cambridge výskumný projekt na predlžovanie života – pozn. red.) si myslia, že fyzická nesmrteľnosť je možná. Som skeptický, hoci digitálna nesmrteľnosť by bola možná (podľa futurológa Raya Kurzweila bude jedného dňa možné nahrať obsah nášho mozgu do počítača, čo sa bude rovnať určitému druhu nesmrteľnosti, kedy sa človek spojí so strojom).

Vo svojej knihe používate pojem internet vecí. Aké sú jeho základné charakteristiky?
Raný internet spájal ľudí a informácie. Súčasný internet sa týka spájania ľudí s ľuďmi. Internet vecí spája predmety s internetom a ľudí s predmetmi. Napríklad náramok Nike FuelBand alebo hodinky Apple Watch. Ide o vkladanie počítačov a prepojiteľnosti do každodenných predmetov, tak aby vytvárali užitočné informácie.

Podľa vás v budúcnosti aj naše ponožky alebo stromy v parku budú mať IP adresu…
Prečo nie? Ak je niečo dôležité alebo hodnotné, viem si predstaviť, že to pripojíme…

foto: Free-photos, pixabay.com

foto: Free-photos, pixabay.com

 

A čo chytré mestá? Kde začnú fungovať najskôr?
„Smart“ infraštruktúra je pravdepodobná (budovy, ktoré zberajú energiu a zdroje a komunikujú cez siete). Dôležité sú tiež chytré cesty. Singapur sa môže stať prvým štátom, ktorý zavedie spoplatnenie ciest v závislosti na ich aktuálnom zaťažení. Predpokladám, že najväčší pokrok dosiahne Ázia, ale treba pozorovať aj USA.

Spisovatelia sci-fi vymysleli stroj času a teleportáciu. Vynájdeme ich aj v skutočnosti?
Nikdy nehovor nikdy, ale stroje času sú dosť problematické. Myslím si, že teleportácia sa bude týkať malých predmetov, ale nie som presvedčený, že budeme schopní premiestňovať ľudí. Ale jedného dňa možno dokážeme vložiť do teleportačných zariadení naše mysle. A tak sa raz možno pošleme e-mailom pripojení ako digitálny súbor.

Aké sú podľa vás najväčšie riziká budúcnosti?
Myslím si, že dôležitejšie je mať pozitívny prístup k tomu, kam smerujeme, respektíve kam chce ľudstvo smerovať. Ak ten smer bude zlý, tak totálna vojna.