Štandardom je, že ostrovy nakupujú len tí najbohatší. Nieže by sme my smrteľníci po vlastnom kúsku zeme netúžili, no ceny sa pohybujú doslova v astronomických čísla. Pri juhozápadnom pobreží Škótska je však aktuálne v ponuke ostrov za približne 390-tisíc eur.  Za takúto sumu kúpite v Edinburghu či Londýne dvojizbový byt.

Len po mori alebo vzduchom

Ostrov Little Ross, na pobreží Dumfries a Galloway, má rozlohu 11,7 hetára a je na ňom postavený plne automatizovaný maják z 19. storočia. Súčasťou majáku je šesť spáľnový dom s dieľňou a uzavretým dvorom. Na ostrove sú ďalej tri stodoly, ktoré sú energeticky absolútne sebestačné vďaka solárnym panelom a malej veternej turbíne. Vzhľadom na to, že maják je v plnej prevádzke, nie je v cene ostrova. Prístup na Little Ross je možný súkromnou loďou alebo vrtuľníkom.

Ležal v posteli

Dôvod nízkej ceny je však poriadne nepríjemný. V auguste roku 1960 sa na ostrove vylodili David Collin s otcom. Zrejme si chceli oddýchnuť počas svojho rybárskeho výletu. Miesto relaxu však našli mŕtveho dočasného správcu majáka Hugha Clarka. “Hneď ako sme sa vylodili dostali sme zvláštny pocit, že niečo nie je v poriadku. Najprv sme vošli do dieľne, kde sme našli zrezanú hlaveň pušky. Clarka sme našli krvavého a mŕtveho v posteli,” opisuje čo sa stalo Collin mladší.
Po celoštátnom pátraní bol za vraždu na trest smrti odsúdený asistent správcu ostrova Robert Dickson. Rozsudok bol však päť sní pred popravou zmenený na doživotie. To prišlo pomerne rýchlo pretože sa Dickson po dvoch rokoch vo väzení obesil.

Ostrov bez ducha

Teraz by bola zrejme na mieste historka o duchovi zavraždeného správcu majáku, ktorý za tmavých upršaných nocí s lampášom v ruke blúdi po ostrove a túži po pomste. “Nemusíte sa ničoho obávať. Na ostrov sa vraciam pomerne často, dokonca si nie zriedka vypijem čaj v miestnosti, kde sa vražda stala. Áno, ten pocit tam je, no nezažívam nič strašné a ani sa nič nezvyčajné na ostrove nedeje,” reaguje na špekulácie Collin.

Bol domovom pre 16 ľudí

Maják bol navrhnutý v roku 1843 Alanom Stevensonom, aby vyplnil vzdialenosť medzi majákmi Mull of Galloway a Southerness a zvýšil tak bezpečnosť. Ostrov bol plne obývaný až do vraždy. Žil tu správca majáku aj s asistentom a celé ich rodiny. Komunitu tvorilo dokopy 16 ľudí. Maják je dnes pod správou spoločnosti Komisárov severných majákov, ktorí vykonávajú prehliadku a údržbu niekoľkokrát ročne.

Hlavná foto: seakayakphoto.blogspot.sk