Hovoríte, že najväčšou záhadou sú pre vás stále pyramídy v Egypte. Myslíte, že naozaj sa v niektorej z nich nájde niečo, čo obráti históriu ako ju poznáme naruby?
Som o tom hlboko presvedčený. A moje presvedčenie siaha dokonca ešte ďalej. Myslím si totiž, že prvá Veľká pyramída nebola postavená ako hrobka – veď v nej nikdy žiadny sarkofág nenašli – ale že ju postavili práve za tým účelom, aby v nej bolo niečo uložené. Dnes už máme techniku na to, aby sme pyramídu presvietili a zistilo sa, že je tam oveľa viac priestorov a chodieb, než sa egyptológovia domnievali. Žiaľ, koridory majú priemer len pätnásť centimetrov a správa pamiatok v Egypte navyše robí všetko preto, aby zabránila dôkladnému preskúmaniu pyramídy. Nesmieme zabúdať, že egyptská spoločnosť je celá založená na náboženstve a keby sa v pyramíde našli nejaké dokumenty a predmety, uložené tu pred tisícročiami, určite by ukázali, ako hlboko sa všetky náboženstvá mýlia. Ale šok by to bol pre celé ľudstvo.

Ako podľa vás vyzerali mimozemšťania, ktorí navštívili Zem? Boli humanoidní?
Často sa ma ľudia pýtajú, ako asi mimozemšťania vyzerajú. Som presvedčený, že to sú humanoidné bytosti. Pamiatku na nich nájdeme v mnohých legendách a vyobrazeniach. Vidíme ich napríklad v skafandri a sú to nám podobní tvorovia. Tiež si myslím, že keby sa od nás nejako výrazne líšili, naši predkovia by to v legendách a spomienkach na nich určite uviedli. Samozrejme tu budú odlišnosti, ale nezáleží na tom, koľko majú napríklad prstov, ako veľké majú hlavy, dôležité je, že sa nám podobajú.

A máte ešte ďalší argument?
Áno, som hlboko presvedčený, že návštevníci z vesmíru mali svoj podiel na vývoji ľudstva. Veď si predstavte, že dinosaury tu na Zemi žili mnoho miliónov rokov bez toho, že by sa u nich vyvinula akákoľvek inteligencia. A naraz taký skok u človeka. Dnes, keď poznáme DNA a vieme, že je možné manipulovať s génmi, nie je taká pomoc z vesmíru nič nepredstaviteľné. Samozrejme vás napadne otázka: A ako vznikli tí inteligentní mimozemšťania? Možno im tiež niekto pomohol a tomu niekomu tiež niekto a tak môžeme pokračovať až do bodu, kedy sa musíme zastaviť a povedať: Tu je už len Boh.

Myslíte si, že s pozemšťanmi „učitelia z hviezd“ aj sexovali? Naučili ich aj v tejto sfére niečo?
Na prednáškach vždy radím, aby si poslucháči vzali bibliu a skúsili sa na ňu pozrieť modernými očami. Je to celkom dobrý historický dokument. Ak niektoré výrazy ako anjel, nebeský voz a ďalšie zameníte slovami mimozemšťan, space shuttle a podobne, hneď to celé dáva zmysel. Boh sa predsa nepotrebuje premiesťovať z miesta na miesto pomocou burácajúceho, dymiaceho, zem otriasajúceho vozidla. Mimozemšťania áno. A v biblii nájdete odpoveď na vašu otázku. „A zapáčili sa im ženy pozemské…“ A či nás niečo naučili? No, naučili nás v iných odboroch, tak prečo nie aj v tomto.

Odrazme sa ďalej. Vo výbornej sérii TV dokumentov Ancient Aliens, vychádzajúcej z mnohých vašich teórií, ma fascinoval staroveký chrámový komplex Puma Punku v Bolívii. Monolity tu vynikajú pravými uhlami, technika rezania kameňov je dokonalejšia ako dnešné rezanie laserom. Ako je to možné?
Puma Punku je naozaj dychberúci komplex. Márne sa oficiálna veda snaží vydávať túto stavbu za indiánsky chrám. Leží vo výške 4 000 m, široko ďaleko žiadny strom, žiadne drevo, ktoré by bolo k premiesťovaniu takých blokov treba, široko ďaleko žiadny život. Je to príliš vysoko. A máte pravdu. Tá presnosť! Je to podľa mňa jeden z najvýznamnejších dôkazov o prítomnosti mimozemskej civilizácie na Zemi. Škoda, že sa tým oficiálne vedecké kruhy viac nezaoberajú. Sami miestni indiáni vám na otázku „Čo to je“ lakonicky odpovedia: „To vytvorili bohovia“.

foto: wikimedia.org

foto: wikimedia.org

 

A čo priniesol váš výskum v Puma Punku?
Mal som tam so sebou tím a starostlivo sme jednotlivé bloky zmerali. Doma sme sa pomocou počítačovej animácie pokúšali zistiť, čo to môže byť. A nevychádzali sme z údivu. Jednotlivé bloky, ktoré sú v Puma Punku rozhádzané po zemi do seba zapadli ako lego. Preto to precízne opracovanie. Som presvedčený, že si to tam kedysi v dávnoveku postavili mimozemskí návštevníci ako základný tábor, odkiaľ podnikali prieskumné výpravy po Zemi. Aj to miesto sa na tento účel skvele hodí. Určite to dáva takto väčší zmysel ako tvrdenie, že to tu pred tisícročiami pomocou pazúrikov vytvorili Indiáni, aby mali v tejto pustatine chrám.

Nedávno ste uviedli, že nás mimozemšťania navštívia v najbližších dvadsiatich rokoch. Prečo si to myslíte? Je už ľudstvo také skazené, že potrebujú zasiahnuť?
Nemyslím si, že by u nás mimozemšťania zasahovali, pretože sme skazení. Jednotlivé indície, dokazujúce ich minulé návštevy, pochádzajú z rôznych dôb, takže možno usudzovať, že nás navštevujú každých 2-3 tisíc rokov. A my teraz žijeme v dobe, ktorá zodpovedá ich intervalom. Navyše je tu mayský kalendár. Podľa mayských legiend učitelia z hviezd sľúbili, že sa vrátia, keď kalendár dobehne. To sa stalo podľa našich výpočtov v roku 2012. Ja som presvedčený, že tieto naše výpočty nie sú stopercentne presné. Ono totiž nie je, čoho sa veľmi chytiť. Náš kalendár sa niekoľkokrát zmenil, bol doplnený, takže je možné, dokonca pravdepodobné, že sme sa pri prevode mayského kalendára o nejaký ten rok splietli. To ale nič nemení na tom, že žijeme v dobe, kedy by nás mohli opäť navštíviť. V minulosti sa k našim predkom vždy správali veľmi láskavo, takže sa môžeme tešiť. Ľudstvo síce zažije šok, ako som o tom už hovoril, ale určite nás to zase niekam posunie.

Prečo sú podľa vás zámerne utajované fakty o prípade Roswell, či o oblasti 51?
Možno vás prekvapím, ale niekoľko desiatok rokov som bol nepriateľom pozorovaní UFO. Čítal som všetku literatúru o UFO a v nej bolo veľa nezmyslov, chýbali mi dôkazy a staval som sa k tomu skepticky. Táto situácia sa teraz zmenila. Američania, Briti a Francúzi uvoľnili veľa predtým uzamknutých spisov o pozorovaniach UFO. V nich sa už nachádza veľa konkrétnych faktov a, samozrejme, nechýba tam ani prípad Roswell. Ten mi však osvetlil najmä americký astronaut Edgar Mitchell, ktorý stál na Mesiaci. Mitchell tvrdí, že tento prípad sa skutočne stal a americká vláda sa to snaží utajiť. Najmä kvôli strachu z paniky, ktorú by to mohlo vyvolať.

Erich Von Däniken (79) foto: wikimedia.org

Erich Von Däniken (82) foto: wikimedia.org

 

Zaujal ma však aj prípad svetiel nad Phoenixom v roku 1997. Svedkovia tvrdili, že videli na oblohe obrovské písmeno V. Až o desať rokov neskôr to potvrdil aj arizonský guvernér Fife Symington, ktorý bol vtedy tiež svedkom a je tak zrejme najvyššie postavenou osobnosťou, ktorá priznala existenciu UFO.
Tento prípad pozorovania UFO považujem za autentický. Guvernér Symington mal veľkú odvahu, keď po desiatich rokoch priznal, že vtedy médiá i ľudí klamal. Obhajoval sa, že v tom čase boli v Arizone voľby a on nechcel stratiť dôležité percentá a mal aj obavy z paniky. Aj toto je však len jeden z takýchto prípadov. Napríklad vo Francúzsku sa nájdu vysokí generáli, ktorí tvrdia, že na oblohe pozorovali nevysvetliteľné objekty…

O čom bude vaša najnovšia kniha?
Pred pár dňami som vydavateľovi odovzdal poslednú časť z päťdielnej rady kníh, v ktorých chcem čitateľom ukázať fotografie predmetov a miest, ktoré ma už desaťročia fascinujú. Jedna z kníh sa týka napríklad Mayov, iná doby kamennej. Spolu by v nich malo byť publikovaných asi tisíc fotografií so sprievodnými textami. A čo bude ďalej, ešte neviem, Mám sedemdesiatdeväť rokov, ale bohovia ma milujú.

hlavná foto: Erich Von Däniken’s official Fan Page