Príbehy ochrankárov sú často veľmi glorifikované a ľudia ich spoznávajú najmä z filmového plátna. Každý už vidí v ochrankároch niečo z Kevina Kostnera či Clinta Eastwooda. Ak sa však stretnete so skúseným odborníkom, prudko nad týmito prirovnaniami zavrtí hlavou. Ich práca je však zaujímavá najmä vtedy, ak dôkladne porozumiete ich úlohám, výcviku a nasadeniu.

Rôznorodosť funkcii

Podľa odborníkov je nutné rozlišovať, či sú to pracovníci štátnej služby alebo pôsobia v súkromnej sfére. Bodyguardi sú často špecialisti na šoférovanie, určovanie taktiky počas podujatí s veľkým počtom ľudí, alebo sú to priami telesní strážcovia, ktorí sa doslova lepia na svojho klienta pri presune do bezpečnejšieho miesta.

foto: archív R.L. Ochrankári potrebujú na svoj výcvik špičkových profesionálnych inštruktorov. Jedným z nich je aj Róbert Ludvik.

 

Práca ochrankára je dosť často neoceňovaná rutina s obrovským dôrazom na psychiku. Stačí, ak sa sami skúsite poprechádzať hodinu po meste a sledovať ruky každého človeka v okolí.

Zvládnutá taktika

Ochrankári nie sú typickí akční hrdinovia z filmov,ale to neznamená, že ich skutočné nasadenie nie je zaujímavé sledovať. Každý člen tímu bodyguardov musí v stave núdze presne vedieť čo, ako a kde má robiť. Veľmi dobre to bolo vidieť napríklad pri zásahu počas predvolebného mítingu súčasného amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Jednému mladíkovi sa zachcelo navštíviť Donalda na pódiu a začali sa diať veci. Zatiaľ čo traja bodyguardi pacifikovali chlapíka niekoľko metrov od Trumpa, v okolí vtedajšieho prezidentského kandidáta sa ako živé terče rozostúpili ďalší štyria ochrankári v prípade, že by Donalda dokázal nešťastník ohroziť strelnou zbraňou, prípadne ho napadnúť komplic, ktorý by incident využil ako odvedenie pozornosti. Aj bodyguardi v blízkosti Trumpa mali každý inú úlohu. Jeden hľadal únik, druhý napríklad jastril po ďalšom prípadnom útočníkovi.

Ťažké remeslo

Úspechy bodyguardov sú často neviditeľné a o ich neúspechoch hovorí celý svet. Je ale jasné, že trénovaní jednotlivci dokázali zabrániť mnohým agresívnym útokom, pokusom o únos i vraždu. Nepoznajú vás, no sú vycvičení sa postaviť do dráhy strely.

Viac si prečítajte v augustovom BREAKu. Čaká na vás aj exkluzívny rozhovor so skúseným inštruktorom Róbertom Ludvikom, ktorý prezradil náročné tréningové procesy ochrankárov.