Musím si umyť vlasy. Keď vám toto povie ona, viete, že vás čaká nádherná pol hodinka slobody, počas ktorej ju z kúpeľne nevytiahne ani tretia svetová. Vy môžete robiť takmer čokoľvek, čo počas tých tridsať minút stihnete. Zároveň radosťou bez seba skáčete po izbe, že vám stači si vlasy umyť raz za čas. A čas, ktorý ona trávi v kúpeľni, vy viete venovať, napríklad, športovým výsledkom. Menej endorfínov vás však zaleje, keď sa ráno pozriete na vankúš a ten pripomína podlahu vášho barbiera. Nepomôže ani kontrolný pohľad na jej vankúš. U vás je tých vlasov proste viac. Očividne máte problém.

Ak je to genetikou…

Jediná funkčná rada je zmieriť sa s tým. Plešina je geneticky daná. Ak raz máte pripomínať strýka Festera, budete. Avšak, zatiaľ čo na hlave máte aspoň nejakú šticu alebo vaša budúcnosť nie je tak čierna ako sme opísali, mali by ste svojim vlasom venovať náležitú pozornosť. Nedokážu sa regenerovať samé od seba a dokonca ani nevylučujú nič, čo by ich aspoň na pohľad, “postavilo na hony”. Všetko je to na vás.

Denne, páni, denne!

 

Jedným z najväčších nepriateľov vašich vlasov je pot a teplo, ktoré cez hlavu z tela uniká. Look mastných vlasov je možno fajn ak ste fanúšikom Curta Cobaina, no vo finále budete do pár rokov ako vypelichaný štetec. Čo s tým? Umývajte si hlavu denne. Zvoľte vhodné prípravky na ošetrenie zatiaľ stále bujnej hrivy a venujte jej pozornosť pri každej sprche. To, že vaše vlasy po umytí pôsobia akoby ste dostali 220 voltov nie je úplne na škodu. Neskrotný učes je z časti dôkazom toho, že vlasy dostali ten správny regeneračný impulz.

Vlasy sa obnovujú samé

Keď vám nepadajú húfne, nerobte zbytočne paniku. Každé tri až päť rokov máte na hlave absolútne nové vlasy. Obnovujú sa tým, že odumrú a miesto nich narastú nové. Podobne je to aj s pokožkou, ktorá sa neustále lúpe. Ak chcete celý proces spomaliť, úplne stačí, aby ste si každých dvadsaťštyri hodí umyli vlasy šampónom. Ak máte podozrenie, že vám podklad na účes odchádza akosi priveľmi, navštívte lekára.

Kondicionér je tajná zbraň

Používanie pomád, gelov či fixačných pien vlasom rozhodne neprospieva. Čo však s tým, keď je vaša tajná zbraň na neznámu krásku práve dielo barbiera? Používajte kondicionér. Prach, pot, teplo a tužiace prípravky vlasy vysušujú v dôsledku čoho vyzerajú unavené, vyschnuté a bez života. Treba ich najmä hydratovať správnymi prípravkami.
Ak máte lupiny, alebo trpíte na niečo podobné, ako prvé skúste zintenzívniť hygienu. Ak nezaberie, treba sa obrátiť na lekára. Ak chodíte cvičiť, behať alebo akokoľvek športovať, šampón do sprchy po tréningu rozhodne nesmie chýbať. Nadmerne potenie si vyžaduje nadmernú starostlivosť.