Mestečká v Taliansku a v kraji toskánskeho slnka môžu niekomu splývať. Siena je však iná. Áno, typickú architektúru a úzke uličky nájdete aj tu, ako aj hlavné námestie s kaviarňami a oduševnenými predavačmi panini. Tunajšie hlavné námestie je však iné ako v okolitých mestách. Je totiž najväčšie v Európe.

Neprehliadnete Piazza del Campo už len kvôli jej dominante, 102-metrovej veži Torre del Mangia. Odporúčame vyjsť až na jej vrchol a nenechať sa odradiť 400 schodmi, ktoré donútili otočiť sa nejedného nadšenca výhľadov. Panoráma je, samozrejme, z jej vrcholu impozantná. Radíme však kúpiť si lístok na Torru už v dopoludňajších hodinách, pretože popoludní by ste v dlhých radoch skameneli od nudy.

Ďaleko od hlučného davu

Na hlavnom námestí je rušno každý deň a množstvo ľudí si z tohto priestoru s lievikovým tvarom urobilo miesto na odpočinok a posedávanie. Ožíva hlavne po zotmení, najmä vďaka okolitým kaviarňam. Iné to je dvakrát do roka, kedy sa tu uskutočňujú jazdecké preteky Palio. Miestni našinci tu nanesú niekoľko ton piesku a vopred vylosovaný džokejovia sa tu v kruhu naháňajú za prestížou.

„Je to pre nás sviatok a každý tu chce vtedy byť a je mu jedno, koľko ho to bude stáť peňazí. Niekto je ochotný zaplatiť aj tisíce eur za prenájom terasy s výhľadom na preteky,“ povedala BREAK-u miestna predavačka suvenírov Ciana. Siena je aj mestom sv. Kataríny Sienskej, patrónky Európy, ktorú tu najmä na výročie jej narodenia a úmrtia (25.3. a 29.4.) oslavujú mohutnými sprievodmi s vlajkami a bubnami, tie počuť na kilometre.

Možnosť bádania

V priestoroch a blízkom okolí Piazza del Campo sa pohybuje vždy množstvo turistov,ale stačí, ak sa na vlastnú päsť rozhodnete odísť od rušného davu do menších uličiek a všetko stíchne. Na prespanie a ochutnanie skvelého vína príde vhod ubytovanie v jednom z menších hotelov, ktorých je po tomto meste i v jeho okolí rozosiatych neúrekom. Zapadajú často do koloritu mesta a pôsobia ako domovy pre domácich. Taký je napríklad aj hotel Rinidia– Siena Centro, v ktorom zaplatíte za dve noci od 230 eur.

foto: Patrícia Pastrnáková

 

Siena má len 54-tisíc obyvateľov, ale na rozdiel od iných miest podobnej veľkosti má obrovské historické jadro, v ktorom sa radi stratíte. Tmavé podmanivé uličky, kde často nestretnete ani živú dušu, sú výborné v tom,že často sa ocitnete pri pamiatke, výhľade alebo reštaurácii, ktorá vás odmení za to, že ste ju vypátrali.

Toskánske nebo

Taká je napríklad aj reštaurácia Toscana Golosa, na okraji historického centra neďaleko Dómu sv. Kataríny. Odporúčame si tu objednať toskánsky tanier. Výborný syr pecorino, miestna saláma či sušená šunka vás dostanú do gastronomického neba. Nehovoriac o skvelom víne, napríklad aj od skvelých vinárov Tenutatorciano z neďalekého mestečka St. Gimignano.

Podnik je známy aj ochutnávkami vín s nezameniteľnou prezentáciou temperamentnej spolumajiteľky. Ich pýchou je jedno z najoceňovanejších vín sveta,Terrestre Gold. Ak však nemáte viac ako tisíc eur navyše, poteší napríklad aj lacnejšie víno Chianti Gigante Bartolo, ktoré si vás so svojou chuťou a ovocným buketom určite získa.