Archeológ s bičom a klobúkom nebol, pravda, v žiadnom z filmov slávnej série vyzbrojený detektorom kovu ako jeho vzdialení súčasníci. Jeho zámerom bolo predovšetkým obohatiť múzeá a galérie o nové artefakty, nie zväčšiť objem vlastnej peňaženky.

Detektoristi a hranice zákona

V súčasnosti sa honba za pokladmi nesústreďuje na jednom mieste ako kedysi. Moderní kopáči sú roztrúsení po svete a pátrajú po stopách minulosti a vybavujú sa výdobytkami súčasnosti. S modernými detektormi kovu prechádzajú archeologické náleziská, staré pohrebiská či ruiny hradov i zámkov. A je nutné podotknúť, že nelegálne. Na jednej strane máme archeológov, ktorí objavia miesta so vzácnymi predmetmi, ako napríklad keramiku, mince či rôzne nástroje a zbrane. Na druhej strane barikády sú často takzvaní detektoristi, ľudia, ktorí po sebe nechávajú prázdne jamy a vykradnuté náleziská.

Hi-Tech pátranie

I na Slovensku a v Česku však nájdete paradoxne veľa technických vymožeností v kamenných i internetových obchodoch, ktoré vás vybavia na všetko, čo k hľadaniu kovových predmetov potrebujete. Existuje viac ako pätnásť rôznych výrobcov detektorov (kovových, dohľadávacích), slúchadiel na citlivú detekciu nálezu a špeciálnych rýľov a lopatiek. Novinkou sú takzvané pulzné detektory s obrovskou citlivosťou na kov. Dajú sa nastaviť napríklad na vyhľadanie typu kovu a nastaviť funkciu odmietnutia železa(RejectIron) v oblastiach,kde je prítomné zvýšené množstvo železného odpadu.Technologickú výbavu dopĺňajú aj rôzne aplikácie z dielne archeologických ústavov a pamiatkových úradov.

Tie však majú slúžiť pre turizmus a priblížiť život našich predkov, napríklad v dobe bronzovej v danej oblasti.Prídete na danú lokalitu a dívate sa cez displej, ktorý vám v 3D zobrazení ukáže, ako pred 7-tisíc rokmi ľudia žili a bývali. I to sa však dá zneužiť na pátranie po rokmi stratenom bohatstve. Novinkou, ktorú využívajú experti na hľadanie cenností, sú aj lokátory inžinierskych sietí. Každý chce kopať tam, kde sa k niečomu dostane, no určite nechce pretrhnúť kábel alebo potrubie.Táto šikovná vecička mu v tom zabráni.

Zbohatnúť pri okopávaní záhrady

Legislatíva je v tomto prípade veľmi neúprosná. Nič z toho, čím sa vybavíte v rôznych e-shopoch, nemôžete legálne použiť v archeologických lokalitách na Slovensku a vo väčšine štátoch taktiež nie. Čo teda robiť? Niektorí to riešia hľadaním vzácnych kovov a zlata napríklad neďaleko riek. Tam však môžete naraziť na obmedzenia pozemkového práva. Hold, hľadač pokladov to má ťažké, ale zákon proste nepustí.

foto: wikimedia

 

Nie je však pravda, že na archeologických i nerastných nálezoch nemôžete zbohatnúť legálne. Pamiatkový úrad vás môže vyplatiť až do výšky jeho trhovej ceny. Musíte však tento poklad nájsť náhodne, bez použitia detektora, napríklad pri okopávaní záhrady. Pátranie po bohatstve však podnecuje hon za dobrodružstvom a ten zas nabáda k často až nezmyselným činom.

Bez bázne a hany

Príkladov je mnoho. O tom, že sa hľadač pokladov neštíti vykradnúť aj hroby, svedčí prípad z konca minulého roka na opustenom židovskom cintoríne pri Dobrej Vode. Dychtivý hľadač pokladov tu vyhĺbil niekoľko jám a detektorom hľadal, či sa v hroboch nenachádzajú hodnotné kovové predmety. Nebol však príliš veľkým znalcom histórie, lebo inak by vedel, že židovskí obyvatelia sa s cennosťami nepochovávali.

Koniec minulého roka bol tragický aj pre najstaršie opálové bane na svete v Červenici pri Prešove. Tu však pátrači po nerastnom bohatstve presne vedeli, po čom idú. Ukradli totiž drahé kamene za viac ako 60-tisíc eur. Spoločnosť Opálové bane Libanka má ako jediná dobývacie práva, no zákerným kopáčom to, zdá sa, bolo jedno.