Neoluddisti to vedia, pretože sa už dávno rozhodli bez výdobytkov techniky žiť. Do akej miery, je už na každom z nich, no pravdou je, že odpor k technológiám sa u jednej časti populácie ľudí prehlbuje rovnako exponenciálne, ako sa prehlbuje radosť z výdobytkov techniky u tej druhej.

Nemusíte byť neoluddista, aby ste technológiami opovrhovali alebo si len vybrali tie, bez ktorých naozaj nemôžete žiť. Tento ideologický alebo filozoficky behaviorálny smer sa vyvíjal práve voči novým nastupujúcim technológiám, ktoré zmenili chod dejín. Luddisti túto zmenu odmietali.Tento pojem ani samotný strach z toho, že stroje nás jedného dňa nahradia alebo pripravia o prácu, nie je však vôbec nový.

Luddisti vyčíňali už 19. storočí

Už na začiatku priemyselnej revolúcie vznikla rebélia v severnom a strednom Anglicku. Robotníci tu začali ničiť stroje, o ktorých boli presvedčení, že ich okrádajú o prácu. Meno týmto vášnivým odporcom technológií dal Ned Ludd. Ten v roku 1779 v záchvate zúrivosti roztrieskal dva pletacie stroje, lebo sa búril, že mu vzali prácu.

foto: wikipedia

Najviac o nich bolo počuť v rokoch 1811 a 1812. Po Anglicku sa množili útoky na priemyselné stroje a vláda musela do týchto oblastí poslať toľko vojakov ako do menšej bitky proti Francúzom. Viac ako sto luddistov popravili a ostatných vysídlili do Austrálie. Odborníci však tvrdia, že luddisti boli skôr obeťami opatrení, pri ktorých rástli ceny a klesali mzdy. Sami si ale za svoje nešťastie vybrali iného vinníka- stroje.

Súčasný odpor voči technológiám

Novodobí luddisti sa často označujú neoluddisti, anarchoprimitivisti alebo technofobici. Veľakrát sa ale neoznačujú nijako. Zhlukujú sa do rôznych sociálnych skupín, paradoxne aj na Facebooku (veď internet je nutné zlo), odmietajú notebooky, Wi-Fi pripojenia alebo aspoň rebelujú tlačidlovým telefónom, ktorý ani za svet nevymenia za smartfón. To však už je maličkosť, ktorú si mnohí z nich ani neuvedomujú ako nejaký vzdor.

Rebelovanie proti strojom má v súčasnosti aj také podoby, ktoré pripomínajú tiev devätnástom storočí. Mnohí zamestnanci vyhlásili štrajkovú pohotovosť preto, že kvôli modernejším technológiám prišli o prácu alebo sú nútení byť príliš tvrdo preškoľovaní na prácu s novou technikou, čo prekáža hlavne starším ľuďom.

Roboty mi zobrali prácu

Zaujímavé čísla priniesla aj oxfordská štúdia, ktorú vypracovala univerzita v roku 2013 s poradenskou skupinou Deloitte. Podľa nej je iba na území Veľkej Británie ohrozených 35 percent pracovných miest. V štúdii okrem iného zaznelo aj konštatovanie, že výrobné a podporné profesie postupne nahradia tie, ktoré priamo vyžadujú technické a digitálne schopnosti od svojich zamestnancov.

Neoluddisti nie sú organizovaní hierarchicky a jednajú často pod pláštikom hnutí a sociálnych skupín. Aj zoskupenia, ako napríklad Anonymous majú v sebe neoluddistickú myšlienku. Niekedy však zabúdajú na to, že technológie môžu ľuďom napríklad aj zachrániť život. Lekári a mikrobiológovia by o tom mohli rozprávať.