Meryl Streep počas svojej silno politickej reči na odovzdávaní tohtoročných Zlatých Glóbusov neobišla MMA, zmiešané bojové umenie, o ktorom prehlásila, že o žiadne umenie nejde ani náhodou. Je to vec názoru, no o jednom fakte táto malichernosť rozhodne svedčí. MMA je šport, ktorý za pomerne krátku dobu nabral obrovsky na popularite. Za oceánom sa o boji v oktagone hovorí ako národnom športe. Európa?

Poľský národný štadión PGE vo Varšave má oficiálne kapacitu 58 500 miest. Športový stánok, ktorý pri vhodnej dávke fantázie pripomína koloseum, otvára brány areálu podujatiu tohto druhu prvýkrát. Dnu sa začínajú hŕnúť najvernejší fanúšikovia. Ideme s davom a premýšľame nad tým, ako organizátor využil štadión. A či sa mu vôbec oplatilo brať tak veľké športovisko. Pochybnosti sa rozptýlili po príchode na miesta. KSW 39: Colosseum prepísalo históriu svetového MMA.

Z reštaurácie na vrchol

KSW je poľská MMA organizácia, ktorá prvý zápas organizovala vo februári 2004 v dodnes fungujúcej reštaurácií Chapmpions vo varšavskom hoteli Marriot. Šampiónom turnaju sa vtedy stal Lukasz Jurkowski, ktorý neskôr na desať rokov opúšťa oktagon a zasadá na komentátorskú stoličku, aby sa vrátil práve na Colosseum. Trinásť ročný vývoj KSW, respektíve MMA v Poľsku, je doslova monštruózny. Organizácia sa dnes radí medzi najväčšie na svete, čo potvrdila práve na KSW 39: Colosseum.
Štadión je vypredaný, na fanúšikov čaká 11 zápasov, z toho šesť titulových, a ako čerešnička na torte sa vôbec prvýkrát v histórií KSW proti sebe postavia dvaja šampióni, ako hlavný zápas večera.

Foto: Monster Energy

Foto: Monster Energy

Stále nedostatkový tovar, ženské MMA, je otváracím zápasom večera. Brazílčanka Adriane Lipski s poľskými koreňmi je fanúšikmi favorizovaná pred Rumunkou Dianou Belbitou. Lipski silná podpora vyhovuje a vyhráva už počas prvého kola. Publikum má jasno aj v prípade druhého zápasu večera. Domáci Janikowski nastupuje na premiérový zápas v organizácií proti Američanovi Gallegosovi. Minútu a dvadsaťšesť sekúnd po prvom gongu Janikowski zdvíha ruky nad hlavu na znak víťazstva. Gallegosa ukončil technikým KO tvrdým kolenom a následnou sadou nekompromisných úderov.

Favorizovaný domáci MMA šampión

O pár zápasov neskôr je v PGE až extrémne napätá atmosféra. Po plných troch kolách v strede oktagonu stoja Jurkowski a Sokodjou a čakajú na verdikt rozhodcov. Mohutný černoch z Kamerunu pôsobil proti domácej legende doslova ako Golem. Aj napriek až fanatickému fandeniu domácemu borcovi nie jeden fanúšik očakával od Afričana zdrvujúcu ranu. Tá neprišla a udelené body rozhodli v prospech Poliaka. Štadión buráca radosťou, no zdravo kritickí fanúškovia kývu hlavami na znak nesúhlasu.

Foto: Monster Energy

Foto: Monster Energy

Medzi Gamrotom a Írom Parke to iskrilo už počas váženia, ktoré sa uskutočnilo vo varšavskom parku Michaela Jacksona za veľmi príjemného počasia. Ír mal mierne navrch až na moment, kedy ho domáci Gamrot počas zápasenia na zemi kusol do prstu na ruke. Po námietkach hosťujúceho zápasníka rozhodca prerušil zápas, Írovi praskli nervy a počas prerušenia sa do Gamrota pustil. Tento skrat ocenilo publikum silným bučaním a rozhodcovia zdvihnutou rukou domáceho bojovníka po plných troch kolách.

Foto: Monster Energy

Foto: Monster Energy

Kráľ Albánska, Popek Monster alebo jednoducho Popek je poľskému publiku dobre známy nie len z okragonu. Extravagantný bojovník má na konte tri sólo rapové albumy, no za svoju popularitu vďačí najmä legendárnej skupine Firma, ktorej je členom. So skóre dve výhry a dve prehry premiérovo nastúpil pod organizáciou KSW práve na KSW 39. Rovnako premiérovo v KSW nastúpil Robert Burneika na konte s dvomi výhrami z MMA Attack 2 a 3. Úspešnému litovskému kulturistovi Burneikovi je tentokrát gigantické svalstvo na príťaž. Za štyridsaťpäť sekúnd sa zmohol iba na nemotorné pobehnutie. Zápas vzdáva po pár ranách a publikum sa nezdržalo posmešných výkrikov a piskotu.

Nebo verzus peklo

Súboj Boha s Diablom, tak bol prezentovaný stret Brazílčana Rodrigueza Jr. a domáceho Rozalskiho. Pri silno veriacom Brazilčanovi však tentokrát nebesá nestáli. Diablova zdrvujúca rana na bradu priletela z tých najhorúcejších pekiel už v šestnástej sekunde prvého kola. Ak je Rozalski skutočne veľvyslancom pekiel, Poľsko sa poriadne zapotí.
Zápas večera Mamed Khalidov, jeden z najlepších bojovníkov súčastnosti mimo americké UFC, verzus Borys Mańkowski, ktorý figuroval na popredných priečkach obľúbenosti v publiku toho večera. Zápas dvoch úradujúcich šampiónov sľuboval veľa. Postavili sa proti sebe dvaja pokorní bojovníci, každý s iným štýlom boja a obrovskými skúsenosťami. Výsledok? Rečou letmého fanúšika “bola to trojkolová oťukávačka”. Padlo zopár tvrdých rán a kopov, no borci pôsobili skôr akoby sa šetrili na dôležitejšie zápasy. Nakoniec na body víťazí Khalidov, s čím nie úplne súhlasí publikum, čo dáva aj jasne najavo.

Foto: Monster Energy

Foto: Monster Energy

Možno trochu rozporuplné pocity zo samotných zápasov však nezmažú rekordy, ktoré KSW 39: Colosseum dosiahlo. Predaných bolo 57 766 vstupeniek, čo robí z tohto večera druhé najväčšie MMA podujatie v histórií športu. Prvenstvo drží japonská organizácia Pride, ktorá v roku 2002 ponúkla show Shockwave pre neuveriteľných 71 000 divákov. KSW 39: Colosseum sledovali na internete ľudia z 81 krajín, zápasy boli vysielané televíziami do 41 krajín sveta. Rozalskiho 16 sekundové KO ešte počas podujatia videlo na Facebooku 1,6-milióna ľudí.