Prvý európsky fajčiar

Keď Kolumbus pristál v roku 1492 na brehoch dnešnej Kuby, zaujalo ho, s akým pôžitkom vypúšťajú domorodci malé obláčiky voňavého dymu. Spolu so svojimi námorníkmi sa začal intenzívne zaujímať, čože to tí čudní ľudia, ktorých Biblia nezmieňuje, vlastne spaľujú v tých listových šúľkoch. Veru tak, cigary sú indiánsky vynález. Domorodci im to radi a ochotne vysvetlili, a tak sa na spiatočnú cestu do Európy vydalo aj niekoľko počínajúcich nikotínových závislostí. Novinka sa začala v Európe pomerne rýchlo šíriť. Vinu môžeme pripísať francúzskemu veľvyslancovi v Portugalsku, Jeanovi Nicotovi. Okrem cigár sa šírila povesť, že tabak pestovaný v Európe nedosahuje kvality toho originálneho kubánskeho. Už v tej dobe to nebola celkom pravda, ale nepredbiehajme. Do Británie priviezol fajčenie slávny moreplavec a objaviteľ sir Walter Raleigh. Práve od milovníkov shakespearovského sonetu sa začalo šíriť fajčenie z fajok.

Veľkovýroba

Španieli si veľmi dobre uvedomovali obchodný potenciál novej rastliny aj koníčka. Tabak a fajčenie bolo považované za zdraviu prospešné, hoci už v tej dobe vznikali akési protoformy protifajčiarskej loby. Napríklad španielsky kráľ Filip II. ho považoval za diabolské, lenže tento panovník považoval za satanský vynález kadečo. V roku 1542 vznikla na Kube prvá manufaktúra na výrobu cigár. Obchodom sa veľmi dlho darilo a sláva kubánskych cigár sa šírila. To si už nemohla nevšimnúť španielska vláda. Panovník v roku 1717 uvalil na výrobu cigár kráľovský monopol. Nešlo iba o akýsi dekrét, ktorý by sa uplatňoval s legendárnou južanskou disciplínou. V obchode s cigarami lietali už v tom čase obrovské čiastky, a tak sa monopol veľmi tvrdo a prísne vynucoval. Trvalo to takmer presne storočie. V roku 1817 sa monopol zrušil a cigary sa začali vyrábať v nespočetných manufaktúrach i domácich dielňach. Všetko priebiehalo ručne až do roku 1920, kedy na Kube uviedli do prevádzky prvý stroj, ktorý chŕlil cigary ako – no, ako na bežiacom páse.

Revolúcia a embargo

Na Kube sa pozvoľna schyľovalo k revolúcii, ktorá nakoniec vyústila do prechodu ostrovnej krajiny do sovietskej sféry. Nový vodca Fidel Castro znárodnil v roku 1960 tabakový priemysel. Zatiaľ export pokračoval, ale všetko zmenila Kubánska raketová kríza o dva roky neskôr. USA reagovali okrem iného aj embargom na kubánske cigary, ktoré patrili k hlavným vývozným artiklom socialistického štátu. Samozrejme, kúpiť sa stále dali. Niečo sa doviezlo z Európy, niečo sa prepašovalo. Kubánska cigara sa z každodenného potešenia stávala luxusným tovarom získavaným cez známosti.

Katastrofa

Situácia sa ustálila až do osudného roku 1980, keď plesňová nákaza na Kube zničila takmer celú úrodu tabaku. V krajine sa zatvárali továrne a začal sa proces, ktorý by sme dnes zrejme nazvali prudkou racionalizáciou. Obmedzili sa vyrábané množstvá a ceny rástli. Cigara z Kuby sa definitívne stala dostupnou takmer výlučne majetným ľuďom. Práve preto si dnes väčšina ľudí pri slove boháč predstaví muža v drahom obleku, v jednej ruke pohár drahej whisky a v druhej kubánska cigara.

 

Foto: Pexels