Kim Deal

Usmievavá a sympatická žena, ktorú poznáme najmä z kapely Pixies. Obsluhovala basu a na striedačku spievala spolu s ťažkotonážnym gitaristom Frankom Blackom. Založila aj vlastný projekt s názvom Breeders, kde jej sekundovala vlastná sestra – identické dvojča Kelley Deal. Kim odmietala zložité basgitarové linky. Do hudby priniesla jednoduchosť a chytľavosť punku, ako aj popovú melodiku, ktorá kontrastovala s ostrými gitarami.

Kim Gordon

Ďalšia Kim v poradí. Dlhé roky pôsobila v legendárnej nezávislej kapele Sonic Youth, ktorá sa preslávila najmä v deväťdesiatych rokoch. Jej nástrojom bola opäť basgitara. Rovnako ako vyššie uvedená dáma, spievala striedavo s mužom, frontmanom kapely Thurstonom Mooreom. Ten sa neskôr stal aj jej životným partnerom. Hudba Sonic Youth bola ako psychedelická explózia zvukov a fanúšikovia ju milovali pre jej živelnosť a autenticitu.

Warpaint

Warpaint je kapela, čiže nie iba jedna žena, ale rovno štyri! Na rozdiel od vyššie spomenutých umelkýň sú na scéne len zopár rokov a patria skôr do súčasnej scény. Ich živé vystúpenia sú pastvou pre oči i uši. Jednak je to prekrásnymi, až éterickými kompozíciami v ich hudbe, ktorá zasahuje rovnako ženy, ako aj mužov, a taktiež pre ich krásu a príťažlivosť.

Savages

Ďalšia dievčenská kapela disponujúca základným arzenálom nástrojov. Savages sú divoké, nespútané a energické zoskupenie, hrajúce súčasne znejúcu gitarovú hudbu. Ich frontmanka Jehnny Beth je veľmi výrazná a charizmatická osobnosť. Avšak sila tejto kapely spočíva aj v tom, že rovnaké kúzlo osobnosti vlastnia i ostatné členky. Silná a mohutná zvuková stena, nadupaná rytmika, silné a inteligentné texty. To sú Savages!

Courtney Love

Kontroverzná asi ako Yoko Ono či Sidova Nancy Spungen. Vdova po tragicky zosnulom kráľovi grunge, Kurtovi Cobainovi, ale v neposlednom rade i hlavná osobnosť kapely Hole. Zahrala si i v niekoľkých filmoch. Ťažko povedať, či ju viac preslávilo slávne manželstvo, množstvo škandálov, alebo jej hudba a filmy. Talent jej však nemožno uprieť. Napriek jej navonok asociálnemu správaniu robila vcelku dobrú hudbu, i keď v období najväčšej slávy alternatívneho rocku nepríliš invenčnú.

PJ Harvey

Táto dáma je diva aj punker zároveň. Skladateľka, performer, muzikantka. Koktail viacerých talentov, explodujúci na každom jednom živom vystúpení. Kombinuje živelnosť punku, pompéznosť orchestrálnych kompozícií, folkovú výpovednosť, ale i nežné klavírne balady. Jej diskografia je tak bohatá, že sa v nej môžete stratiť na niekoľko týždňov. Ak lačniete po kvalite, určite siahnite po jej tvorbe.

 

Foto: Pexels