Policajti odstraňujúci zle zaparkované autá kúzelnými paličkami, sitcom z prostredia obývačky v rodinnom dome Attilu Huna, ministerstvo šibnutej chôdze. To je len malý zlomok najznámejších skečov britských komikov zo skupiny Monty Python, ktorých nadčasový a originálny humor je dnes už legendou.

Pythoni spravili dieru do sveta absurdnej komédie. Svojou prácou ovplyvnili mnohých ďalších humoristov a môžeme tvrdiť, že priložili svoju ruku aj k povesti anglického humoru vôbec. Už ako študenti sa stretli na Oxforde a Cambridge, kde vytvárali svoje vtipné skeče – krátke humorné scénky, z ktorých sa išlo obecenstvo popukať od smiechu. Prostredie, v ktorom sa zoznámili, napovedá, že ich humor je inteligentný, s množstvom slovných hračiek a plný spoločenskej kritiky. Predstavte si rytiera Artuša z Kamelotu, zúfalo hľadajúceho Svätý Grál, cválajúceho na vlastných nohách s poskokom v závese, ktorý o seba udiera kokosové orechy, aby to znelo ako dupot koňa. Cestovanie sprevádza vášnivá diskusia o tom, ako sa kokosy dostali do mierneho pásma a ako môže niekto len tak zdediť titul kráľa. Sedliak, ktorého požiada Artuš o pomoc, s ním začne diskutovať o právnych základoch deľby moci. A to je len začiatok toho, čo ponúka jeden z ich najúspešnejších filmov – Monthy Python a honba za Svätým Grálom.

Skupinu Monty Python tvorili veľké mená ako Graham Chapman, Eric Idle, Terry Gilliam, Terry Jones, John Cleese a Michael Palin, z ktorých mnohí majú za sebou aj úspešnú sólo kariéru. Vo svojich filmoch nehrali iba oni, ale táto „svätá šestica“ zvládala hrať väčšinu postáv, veľakrát aj ženských a o to, to bolo celé vtipnejšie. Hudobné vsuvky sú taktiež neodmysliteľnou súčasťou ich tvorby. Ťažko opísať ich jedinečný štýl tvorby soundtrackov, preto radšej ponúkame asi ich najznámejšiu skladbu, ktorá odznela v Živote Briana, ich najkontroverznejšom filme.

Film Život Briana vznikol koncom 70. rokov. Vo svojej dobe vyvolal veľký škandál kvôli svojej údajnej neúcte k cirkvi. Ak ste si pustili video hore, viete, o čom je reč. Pythoni si rozhodne servítku pred ústa nedávajú a tak sa rozhodli si biblický príbeh Ježiša vyložiť po svojom. Sledujeme Briana, Ježišovho súčasníka, ako sa dostal zhodou okolností na svoj post šíriteľa náboženského učenia, bol zajatý Rimanmi, až po Brianovo ukrižovanie. Ale život je potrebné brať vždy s ľahkosťou, ako nás film na záver poučil. Šesť „pythonov“ tu hrá 40 postáv. Je tu aj napríklad scéna, kedy Pilát predstavuje svojho priateľa. Komparzisti vtedy vôbec netušili, o čo pôjde. Dostali len inštrukcie, že sa nesmú smiať. Výsledný zadržiavaný smiech a „pučenie sa od smiechu“ je úplne autentické. Monty Python veľmi radi improvizovali a navzájom si zo seba strieľali rovno pred kamerou.

Za zmienku určite stojí aj ich najdrsnejšia a zároveň posledná celovečerná snímka Zmysel života, plná čierneho humoru. Séria skečov zobrazuje život človeka od narodenia až po smrť. V čase jeho premiéry tvorcovia hrdo vyhlásili, že týmto filmom chceli uraziť „absolúne každého“. To sa im však nepodarilo. Monty Python, to je skupina kamarátov, ktorá sa vedela medzi sebou geniálne zabávať a podarilo sa im stať sa slávnymi a zabávať tak nielen seba, ale aj celý svet. Ľudia si ich originálny spôsob umeleckého prejavu zamilovali a „pythónske hlášky“ alebo ich odtlačok nájdete kdekoľvek aj v novodobej tvorbe. Údajne je ich veľkým fanúšikom aj anglická kráľovná.

 

Foto: Pop Verse, blog.canoe, Daily Mail