Roger Moore bol Bondom dlhých 12 rokov, počas ktorých vzniklo sedem filmov. Na rozdiel od prvého predstaviteľa, Seana Conneryho s výrazom vraha a nevýrazného Georga Lazenbyho, vniesol do bondoviek značnú dávku sarkastického, trochu absurdného humoru, ktorý túto postavu v istej miere sprevádza dodnes. Dá sa povedať, že charakter Jamesa Bonda ovplyvnil v miere, ktorú prekonáva iba jeho tvorca.

Zabávač v uniforme

Moore sa narodil 14. októbra 1927 v Londýne do rodiny policajta. Keď začala druhá svetová vojna, bol evakuovaný do Devonu. Začal ako účeň v animačnom štúdiu, ale po spôsobení istého bližšie nespresneného omylu bol vyhodený. Uniformu obliekol až krátko po skončení vojny, keď bol povolaný do armády. V tom čase povinnú vojenčinu si odkrútil u jednotky, ktorá sa starala o zábavu spolubojovníkov. Aj keď on sám by to asi takto radšej nenapísal.

Začiatkom 50. rokov sa rozhodol monetizovať svoj mužný zjav a stal sa pomerne známym reklamným modelom. Vďaka tomu podpísal v roku 1954 zmluvu so štúdiom MGM. Nejaké herecké skúsenosti zbieral už skôr, ale pretože to bolo pre televíziu, ktorá sa vtedy prenášala zásadne naživo, sa to ani vtedy nedalo veľmi overiť. Neskôr pracoval aj pre štúdio Warner Brothers. Jeho vtedajšia kariéra by sa dala označiť ako plynúca pomerne pokojným tempom, čo okrem iného znamenalo, že veľmi nestúpala.

Bond. James Bond

Prvý zlom prišiel až začiatkom 60. rokov so seriálom The Saint. Bol v nej tak úspešný, že nemohol nastúpiť do úlohy Jamesa Bonda, ktorá sa uvoľnila po odchode Conneryho k iným projektom. Viete, kedy nakoniec agenta 007 stvárnil po prvý raz? Napovieme, že to nebolo v roku 1973, ale o niečo skôr v komediálnom seriáli Mainly Millicent.

Keď už sme načali rok, posunieme sa aj k názvu. Tvár Rogera Moorea ako špióna britskej tajnej služby sa objavila na plagátoch k filmu Ži a nechaj zomrieť. Postupne pribudol Muž so zlatou zbraňou, kde čelil neskoršiemu predstaviteľovi čarodeja Sarumana, Špión, ktorý ma miloval, Moonraker, Len pre tvoje oči, Octopussy. Posledným filmom v bondovskej sérii bola Vyhliadka na vraždu.

Mooreov Bond bol iný. Z elegantného zabijaka sa stal playboyom, ktorý mal vždy poruke nejakú technickú hračku a vtipnú hlášku. Nie všetkým fanúšikom agenta 007 sa to páčilo. Dodnes sa dokážu vo fankluboch hádať, či bol lepší Moore alebo Connery. Ale tvrďácky Škót nikdy nepristál so stíhačkou pri benzínovej pumpe a ráčil si želať plnú nádrž. Ani neposlal z vrtuľníka zloducha balistickou krivkou do továrenského komína.

Záverečná opona

Rogerova kariéra nabrala po bondovkách pozvoľný, ale prakticky neprerušený smer nadol. Posledných desať rokov sa už filmovaniu v podstate vyhýbal. V roku 2015 bol ešte časopisom GQ vyhlásený za jedného z 50 najlepšie oblečených Britov. Skonal v utorok 23. mája po krátkom boji s rakovinou. Opona sa zatiahla, potlesk znie z celého sveta.

 

Foto: Flickr, Pixabay