Kinematografia nám zo života japonských samurajov dosiaľ sprostredkovala najmä impresívne spôsoby, akými sa dokázali bez mihnutia oka bolestivo rozlúčiť so životom. Avšak málokedy sa bez nadmerného pátosu dozvieme aj niečo o tom, ako žili, pristupovali k životu, prípadne v čo skutočne verili. Aj samuraji sa učili z kníh. Jednou z najobľúbenejších a dodnes aktuálnych je Kniha piatich kruhov. Nejde iba o to, že čas sa na jej použiteľnosti veľmi nepodpísal. Jej autor je zrejme najváženejším samurajom, aký kedy žil.

Mijamoto Musaši je v Japonsku legendárnou postavou. Šermiarske techniky, ktoré vytvoril, sa tam dodnes vyučujú. Musaši, narodený v roku 1584, je totiž známy najmä ako šermiar. Prežil 60 duelov a vo všetkých zvíťazil. Pre porovnanie, držiteľ striebornej medaily v tejto krvavej disciplíne mal 33 zárezov. Mijamoto bojoval v legendárnej bitke pri Sekigahare a neskôr začal žiť pustovníckym životom. Neskôr svojich súperov porážal dreveným mečom, pretože nechcel zabíjať. K boju pristupoval rovnako ako k životu – strategicky. Svoje učenie boja aj života zhrnul vo svojej Knihe piatich kruhov. Čo si zo stredovekej japonskej príručky môže do života zobrať bežný Slovák?

Venuj svoje roky štúdiu stratégie a získaj ducha bojovníka. Dnes vyhraješ nad svojim včerajším ja, zajtra zvíťazíš nad horšími ľuďmi.“

Ak chceme dostať zo života maximum, musíme najskôr zvíťaziť sami nad sebou. Znamená to pozrieť sa do zrkadla a úprimne pomenovať svoje zlé vlastnosti. Väčšinou nám v osobnom rozvoji bráni civilizačná pohodlnosť. Čo to je? Nuž, aj vy sa po práci pýtate, prečo by ste mali čítať knihy, keď sa vám lepšie sedí pred telkou? O pár rokov vás chytí závisť pri reportáži o človeku, ktorý to robil. Žiadna pozitívna zmena nepríde sama od seba. Ak chcete byť lepším človekom, musíte tomu obetovať čas a energiu. Zistiť, kde v živote ste, kam sa chcete dostať a aká cesta vás tam dovedie, to je umenie životnej stratégie. Skrátka, zhodnoťte, kde v živote ste a nájdite si cieľ. Odporúčame začať s disciplínou.

Neľutuj, čo si urobil.“

Prehnaným premýšľaním nad vlastnou minulosťou prichádzate o energiu. Venujete ju totiž niečomu, čo nemôžete zmeniť. To neznamená, že sa nemáte snažiť poučiť z vlastných chýb. Ale analyzujte to ako technický alebo morálny problém. Ľútosťou nič nezmeníte. V prípade, že vás minulosť skutočne veľmi trápi, pokúste sa ju napraviť. Ak to nepôjde, urobili ste všetko, čo ste mohli.

Pamätník na mieste duelu Musašiho so Sasakim Kodžirom. Mijamoto ho porazil mečom, ktorý si cestou vyrezal z vesla.

 

Aj keď sa vzdávaš vlastného života, nikdy sa nevzdaj svojej cti.“

Jednou z najčastejšie kritizovaných vlastností modernej spoločnosti je jej sklon k egocentrizmu. Ľudia sa riadia takmer výlučne vlastnými potrebami a svoje miesto v živote buď silne preceňujú, alebo naopak. Iste aj vy máte vo svojom okolí človeka, ktorý sa správa ako riaditeľ zemegule, ale nikto príčetný by mu nezveril ani otvorenie prázdnej kartónovej krabice. Osobná česť v modernom pojatí je schopnosť nadradenia potrieb okolia nad vlastnými, akokoľvek dôležitými. Je to aj nepodliehanie dnes tak rozšírenému alibizmu. Ak je niečo vaša chyba, máte sa k tomu postaviť ako muž. Chlapci utekajú, muži preberajú zodpovednosť.

Musaši vedel, že jediná cesta, ako zo seba dostať maximum, je byť na seba poriadne tvrdý. Tak čo, máš na takú cestu dosť odvahy?

 

Foto: Pixabay