Už sme hovorili o najvyššej triede, tzv. bespoke obleku. Taký jedinečný kúsok je však luxusom, na ktorý nemusí dosiahnuť každý (aj keď, je to pekný cieľ na odkladanie drobných do obálky). Oblek na mieru sa však dá ušiť aj oveľa dostupnejším spôsobom, tzv. made-to-measure metódou.

Je to v strihu

Rozdiel oproti bespoke obleku je, že krajčír má pripravené viaceré strihy, ktoré iba prispôsobí niekoľkým vašim požiadavkám. A, samozrejme, vašim rozmerom. V mnohých salónoch vám iba vezmú miery, dohodnete si materiál a detaily. Vďaka strihom je doba ušitia kratšia. Mnohé salóny to stíhajú už do dvoch týždňov, no nemali by ste byť prekvapení, ak to potrvá dlhšie. Hlavnou výhodou tejto metódy je však cena.

Cena, ktorá nevyrazí dych

Bespoke je šitý ručne, čo značne zvyšuje náklady. Aj na Slovensko však už dorazila moderná krajčírska technológia, ako je napríklad strihanie laserom. Vďaka tomu salónom stačia vaše miery. Krajčír už len v počítači podľa nich upraví veľkosť jednotlivých dielov a stroj ich vystrihne s minimálnymi odrezkami. Spotrebuje sa tak menej materiálu a aj to sa premietne do ceny. Ručnou prácou je už len zošitie. Niektorým salónom to tiež umožňuje zaujímavú cenotvorbu. Vyberiete si konkrétny strih obleku za konkrétnu cenu, s ktorou sa už nehýbe bez ohľadu na vaše ďalšie požiadavky či úpravy. Všetky prvky sú v cene a je iba na vás, či ich využijete. Odporúčame však mať monogram. Vlastný oblek s vlastnou značkou. Cena za jednoduchý, avšak skvele padnúci oblek tak môže byť iba o málo viac ako polovičná v porovnaní s cenou za konfekčný oblek od známejších značiek.

Aj jednotlivé kusy

Made-to-measure sa netýka iba celého obleku. Čoraz častejšie ho páni využívajú na získanie športových sák či lepšie padnúcich nohavíc. Ak sa vám podarilo roztrhnúť nohavice na vašom obleku, môžete si ich dať samostatne ušiť nanovo. Niektorí gentlemani zas preferujú športové saká k džínsom, tomu sa tiež dá za veľmi prijateľnú cenu vyhovieť.

Vďaka metóde made-to-measure a modernému pokroku je možné aj v slovenských pomeroch mať šatník prvotriedneho gentlemana. A to všetko za menej peňazí, než koľko by vás stálo značkové oblečenie. Elegancia je už len krásnym bonusom.

 

Foto: Pixabay, Shutterstock