Mnohokrát to robia veľmi nevyberavým spôsobom a absolútne bez servítok medzi ústami a monitorom počítača. Spoločnosť sa tak rozdelila na tých, čo sa smejú spolu s adminmi, a ľudí, ktorí vyslovenie penia pri ich príspevkoch. Na ukážku: „Vieme vaše mená a adresy, ostatné príde samo!“ (Martin Daňo), „Najodpornejšia stoka internetu“ (Bc. Lukáš Perný), „Bezmedzný hnus“ (Tibor Eliot Rostas). Stoka internetu alebo seriózna a ostrá cynická satira? Rozhodnite sa sami. Správcom najznámejších satirických stránok, ktorí sú väčšinou (nie vždy) v ťažkej anonymite, sme položili zopár otázok.

Zomri

To nie je, samozrejme, naše odporúčanie, ale názov veľmi ostrej satirickej stránky. Berie si na mušku politikov, celebrity a iné existencie, o ktorých tajná sekta adminov Zomri rozhodne, že sú vhodní adepti na to, aby sa stali terčom ich veľmi zašpinenej mušky.

Break: Aký bol najhorší prešľap, ktorý ste zažili počas prevádzkovania tejto stránky?

Admin Zomri: Zverejnili sme fotku na ktorej sú markízácke celebrity na nejakom stretnutí po rokoch. Staré celebrity. Doplnili sme tam nadpis „the walking dead“. Následne nám písal Jožo Pročko, ktorý bol tiež na fotke, rozhorčené vyjadrenia do komentárov aj správ. Veľmi sme to neanalyzovali a brali sme to ako hysterickú reakciu urazenej osobnosti (nič mimoriadne). Tak sme si začali robiť srandu aj z neho. Až neskôr sme zistili čo je vo veci. Na fotke bola totiž veľmi ťažko chorá pani na vozíku. A spojenie so slovami walking dead bolo fakt nešťastné. Obrázok sme teda stiahli. Jožo to uznal a povedal, že sa občas baví na našich vtipoch. Tým to však neskončilo. Jožovi totiž ešte potom písali nejakí naši fanúšikovia vyhrážky. Takže nič moc a dosť vyhrotená situácia.

Prečo ľuďom hrabe?

Táto stránka nie je úplne humoristická, ale na ľudskej hlúposti sa vždy zabávalo najlepšie. Prečo ľuďom hrabe sa vždy snažili odhaľovať pôvod ľudského „hrabania“. Obsahuje rôzne reálne dôkazy, absurdného zmýšľania, debunkuje hoaxy a všemožne sa snaží ľudí upozorňovať na rôzne pasce a nástrahy internetu.

Break: Čo vás viedlo k tomu, aby ste sa snažili týmto spôsobom demaskovať ľudskú…ehm…omylnosť?

Ouca Marián (admin): Mám rád internet a sociálne siete. Je to od 90. rokov integrálna súčasť môjho života a cítil som sa osobne dotknutý, keď sa začali stávať stokou nebezpečnej iracionality a nenávisti, ktorá sa dá jednoducho nazvať eufemizmom „hrabanie“. Začalo to antivakcinátormi, pokračovalo konšpirátormi a vtedy som pocítil, že to môže byť nebezpečné. Som taký nedobrovoľný aktivista, prinútený chrániť svet, aký mám rád. Stránka Prečo ľuďom hrabe bola od začiatku kolektívne dielo a pokračovanie aktivít v občianskom združení Spoločnosť pre občiansku diskusiu. Zbierame najväčšie sprostosti na facebooku, komentujeme, občas debunkujeme hoaxy a najnovšie sa začal kolega Obézny chrapúň realizovať aj v oblasti humoru. Dopisuje bublinky. Ale inak je to viac stoka ako sranda, aj keď niekedy nechcený humor funguje aj bez bubliniek.

Break: Ako najčastejšie hrabe tebe?

Ouca Marián: Uvažujem, že začnem chodiť do posilňovne. To už je u mňa dosť vážne hrabanie.

NAŠE SLOVENSKO

Admini tejto stránky sa zamerali na prejavy neznášanlivosti, rasizmu, xenofóbie alebo fašizmu v spoločenskom dianí. V tomto prípade to však robí s absolútne skvelým humorom, plným irónie a nadhľadu. Zobrazuje „náckov“ v najrôznejších paradoxných situáciách a robí si z nich srandu veľmi milým a chytľavým spôsobom. Za humorom sa však skrýva protest a vzdor voči snahám fašizmu sa opäť dostať do sedla.

Break: Aký je názor jedného z adminov Naše Slovensko na spojenie humoru a politiky?

Robert Mihály (admin, aktivista): Humor vždy bol výhradne sociálnou záležitosťou a preto sa nedá oddeliť ani od pojmu politického. Dá sa vnímať ako istý druh reakcie, prostredníctvom ktorej sa ľudia vyrovnávajú s častokrát nie príliš lichotivou spoločenskou realitou. Politický humor a satira boli hádam v každej dejinnej epoche od čias antiky jedným z najvplyvnejších nástrojov kritiky spoločenského diania. Na jednej strane má funkciu spájania ľudí, no na strane druhej má tendenciu vyčleňovať nepriateľov. Dokonale to kedysi vystihol klasik Jan Werich: „Humor je boj s lidskou hloupostí. V tomto boji nemůžeme nikdy vyhrát, ale nikdy v něm nesmíme ustat. Ovšem pozor na zmýlenou – ten, koho považujeme za blbce, považuje za blbce nás. Jde o to nevyvraždit se.“

Utrpenie mladého hejtera

Stránka mladého, talentovaného blogera a po novom i standup komika, Mariána Psára, kde si z času na čas uľaví „hejtením“ rôzneho charakteru. Stránka je kritikou spoločnosti, konkrétnych jedincov, posmieva sa z rôznych javov vo svojom bezprostrednom okolí.

Break: Majo, čo v tomto momente „hejtuješ“?

Marián Psár (Mladý hejter): Momentálne hejtujem seba, lebo si neviem vymedziť čas na písanie aspoň raz týždenne. Zámerne hovorím „neviem si vymedziť čas“ a nie „nemám čas“. Čas, ktorý nachádzam, momentálne venujem na hejtovanie klientov, pre ktorých píšem ňuňu texty na internety. Svoju pozitívnu stránku humoru servírujem internetovým ľuďom cez moju page Psárkazmy a tiež hibernujúcu stránku Andrej Kiska Looking At Things. Flákam sa veľmi. Okrem toho svoju energiu venujem scenárom pre Ťažký týždeň s Janom Gorduličom, kde v súčasnosti najviac hejtujeme náckov a zvyšok parlamentu. Jano mi dal dokonca šancu stať sa standup komikom, takže radšej ako nadávať ľuďom na internete, si doma píšem vtipy a rozosmievam ľudí v sálach a kulturákoch. A hejtujem ľudí, čo sami seba nazývajú top standup komikmi, tvária sa, ako sú nad vecou a nevedia si zo seba urobiť srandu.

Každý deň rovnaká fotka Petra Stašáka

Táto stránka je iba o obyčajnej absurdnej zábave. Jej hlavnou činnosťou (nutne poznamenať, že azda jedinou) je postovanie rovnakej fotky známeho speváka z relácie Repete, Petra Stašáka, každý deň. Admin stránky, nápadne pripomínajúci plameniaka závislého od ritalínu, k fotke vždy pridá akýsi bonmot, ktorý má za úlohu vás rozosmiať, alebo sa i zamyslieť.

Break: Prečo to všetko vlastne robíš?

Admin: Ja neviem.

foto: facebook / archív respondentov