Čím žiješ?
Žijem architekturou. S parťákom Oliverom Sadovským máme ateliér, makáme na tisíc percent. Teraz som sa vrátil z konferencie City Lab v Miami. Je to prestížna záležitosť, ktorú organizuje Bloomberg Philantropies. Lístok do publika sa tam nedá kúpiť. Oni si vyberajú aj prednášajúcich, ale aj divákov. Boli tam všetci moji mestskí hrdinovia. Od dopravných inžinierov po všelijakých urbanistov svetového mena.

 

Iba na pozvánky? Ako si sa tam dostal? 
Áno, bol som tam už druhýkrát. Nejako si ma našli. Videli moje práce. Bol som tam ako dieťa v legolande. Úžasné! Na odbornej úrovni sa môžeš baviť s top ľuďmi sveta. Hoci riešime iné problémy ako americké lebo iné európske mestá, vieme nájsť riešenia a spoločnú reč. Ide o zlepšovanie miest.

 

Máte dosť práce?
Na Slovensku sa teraz veľa stavia. Robíme na pekných projektoch. Robím však iba na takých, ktoré mi dávajú zmysel. Keď niečo nechceme robiť, jednoducho to nerobíme. 
 
To znie sebavedome. Môžete si vyberať?
Môžeme. Aj si vyberáme. Od začiatku som vedel, že musím robiť veci, ktoré ma budú baviť a ktoré sú v súlade s tým, o čom si myslím, že je dobré aj pre mesto. Ked robíš architektúru, dom, je jasné, že to robíš pre klienta. Ale ten dom výrazne ovplyvňuje všetkých iných naokolo. V tom je tvoja zodpovednosť. Keď urobíš niekomu škaredý dom, neovplyvní len toho, kto žije v ňom, ale aj desaťtisíc ľudí, ktorí chodia denne okolo. 

 

 

S tým súvisí klasický spor – funkčnosť verzus krása. Ako to vidíš ty?
Myslím si, že môžeme mať všetko. Krásnu vec, ktorá môže byť perfektne funkčná. Bývanie je veľmi intímna a špecifická vec. Základ je, aby sa človek doma cítil dobre. Tam musíš zohľadňovať všetky detaily. Vzťah medzi kuchynskou linkou a ostrovom. Aby to bolo dobre nastavené, aby sa tam dalo pohodlne variť. 

My diskutujeme o každej drobnosti. Napríklad o tom, ako má byť natočená posteľ. Či ju dať o meter ďalej alebo bližšie. Za funkčnosťou príde aj krása. Dá sa to. 

 

Nepreceňuje sa to? Poznám veľa ľudí, ktorí hovoria, že chodia domov len prespať.
Dôležité je, aby si mal miesto, kde dokážeš vypnúť. To je dôležité. Toto, čo hovoríš, je klišé, ale keď sa na to pozrieš zblízka, ľudia svoje bývanie extrémne riešia. Stačí sa pozrieť, ako prosperujú obrovské domy s nábytkom. To je megabiznis. Jednoduchá skúška, že ľudia svoje bývanie veľmi riešia. 

 

Čo preferujú ľudia u nás? 
Ukazuje sa, že ľudia nie sú so svojím vkusom ďaleko od sídliskového bytu. Keď sa vyhodnotila tabulka s tisíc bytmi, ktoré sa predávali najrýchlejšie, zistilo sa, že veľkosti preferovaných izieb sú sídliskové. Ľuďom u nás sa ťažko vysvetľuje, že bývanie môže vyzerať inak. Na druhej strane, je to prirodzené. Je to veľká investícia, je normálne, že sa ľudia priklonia k tomu, čo poznajú.