Stráviť v nórskych fjordoch týždeň je zážitok, ktorý vás poznačí na celý život. Ľudí si doslova zamilujete a budú vás neustále prekvapovať v tom najlepšom slova zmysle. Odomknuté autá s kľúčom v zapaľovaní zaparkované tri či štyri dni v prístave sú samozrejmosť. Rovnako ako je samozrejmé, že domáci budú len nechápavo krútiť hlavou, keď im poviete, že niečo také je na Slovensku nemožné. Nikto vás nikdy nebude vyháňať zo súkromnej stodoly, ak sa v nej skryjete pred dažďom. Ak vás tam nájdu, ešte vás aj pohostia. V mestách je to predsa len trochu iné. Na bezpečnosť sa dbá viac. No aj v takom Stavangeri vás neopustí pocit, že Nóri sú rovnakí na vidieku aj v mestách.

Masakra: Takýto pohľad na Nórsko však zostal už len v spomienkach cestovateľov, ktorí túto severskú krajinu navštívili. Nóri boj proti beštiám, ako je Anders Behring Breivik, vidia v silnejšej demokracii a otvorenosti. Lenže ten škriepivý pocit tam stále niekde je. Stačilo na to veľmi málo. Jeden pravicový extrémista a jeho nenávisť voči multikulturalizmu a islamizmu. Dokázala intenzívne horieť deväť rokov, počas ktorých beztrestne brázdil internet, aby zosnoval plán na najväčšiu nórsku masakru od druhej svetovej vojny. Bohužiaľ, vyšla mu. Sedemdesiatšesť nevinných mŕtvych je dôkaz.

 

Stačí legálna zbraň:

Vďaka Breivikovmu tisícpäťstostranovému manifestu, ktorý ľahko nájdete na internete, si uvedomíte, že jeho najsilnejšou zbraňou bola vytrvalosť. Vo svojom návode na očistenie Európy totiž dopodrobna opisuje všetky kroky. Po pár stranách s údivom zistíte, že pripraviť sa na akúsi pomätenú očistnú vojnu je naozaj veľmi jednoduché. Sám Breivik napísal, že zbrane chcel pôvodne nakupovať od rôznych skupín organizovaného zločinu, najmä v Rusku či na čiernom trhu. Dokonca sa vybral do Prahy. Zrejme v domnienke, že tu strelné zbrane predávajú spolu s absintom v suvenírových predajniach. Nepochodil. Po návrate do domoviny nakoniec zvolil tú najjednoduchšiu cestu. Kúpil si pušku na odstrel strednej zveri. Mal zbrojný pas a bol bez záznamu. Nikto sa preto na nič nepýtal. S pištoľou to bolo zložitejšie. Musel absolvovať niekoľkotýždňový strelecký výcvik. Poviete si, fajn, veď takto nejako sa k zbrani dostal aj Ľubomír Harman, ktorý z nej strieľal po Devínskej Novej Vsi ako na strelnici. Situácia si vyžaduje prísnejšie opatrenia a nekompromisnejšie zákony. Lenže pri takýchto extrémistoch je strelná zbraň len jedna časť obrovskej skladačky.

Začal od piky:

Oveľa účinnejšie sú, bohužiaľ, výbušniny. Tie už tak ľahko dostupné nie sú. Teda nie ako hotový produkt. Ak si chcete bombu zostrojiť, suroviny nakúpite pomerne jednoducho. A často ide o bežne používané veci, pri ktorých by vám ani nenapadlo, že by sa mohli stať nástrojom na ničenie ľudských životov. Samotný Breivik vo svojom manifeste píše, že strávil hodiny na rôznych internetových forách, kým sa v problematike zorientoval. No nakoniec to vraj nebolo až také zložité, ako očakával. Získal toľko poznatkov a návodov, že svojim prípadným nasledovníkom ponúka doslova bibliu na výrobu veľmi účinných bômb. V jeho dokumente sa venuje aj výstavbe bezpečného, ale najmä účinného laboratória. O tom, že si dal naozaj záležať, svedčí niekoľko strán s odkazmi, kde a za koľko treba potrebné vybavenie nakúpiť. Dôkaz, že myslel naozaj na všetko, sú aj rady, kde si zvoliť skrýš pre laboratórium. Blonďavý anjel smrti upozorňuje i na všetky možné chyby, pre ktoré by vás mohli odhaliť. On zvolil prenajatú farmu.

Viac sa dočítate v septembrovom čísle mesačníka Brejk.