Diagnóza – jarná únava

Jarnú únavu by ste nemali podceňovať. Nie je to len výhovorka pre lenivých, dnes ju už aj lekári uznávajú ako diagnózu. Vyčerpaný a bez energie ste preto, lebo vaše telo skonzumovalo za zimu väčšinu zásob a teraz čaká, kedy mu dodáte nové vitamíny a poriadnu dávku antioxidantov, aby sa spamätalo.
Skôr než začnete bojovať s jarnou únavou, ubezpečte sa, že nemáte iné zdravotné problémy, napríklad so štítnou žľazou, s anémiou, so stresom… Teplé jarné počasie vám zhorší stav aj v prípade, že máte srdcovo-cievne ochorenie či nízky tlak, prudké ochladenia zasa neznášajú ľudia s vysokým tlakom. Časté zmeny počasia vám môžu spustiť aj migrény, zlé nálady i depresie. Ak si nie ste istý, z čoho vaša únava pochádza, poraďte sa s lekárom.

 

Stačí jeden deň

Ak ste doteraz ešte nevyskúšali žiadnu prečisťovaciu kúru, je čas, aby ste si jednu z mnohých zaradili do svojho jarného režimu.
Na začiatok by ste mohli zvládnuť nenáročnú a známu metódu. Urobte si jeden deň v týždni ovocný alebo zeleninový. Surovou stravou a dostatkom tekutín si odľahčíte tráviaci systém a zbavíte sa toxínov.

 

Očistná žihľava

Keďže v zime už klasicky zlenivieme, málo sa hýbeme a veľa jeme, usadí sa nám v tele množstvo toxínov, ktoré by sme práve na jar mali začať likvidovať. Niekedy ani nemusíte príliš špekulovať, ako na to. Výborná na prečistenie krvi je obyčajná žihľava. Môžete si kúpiť aj sušenú v lekárni, ale oveľa účinnejšia je čerstvá, pretože obsahuje veľa železa. Z mladých výhonkov by ste si mohli robiť nielen čaj, ale aj šalát.

 

Viac sa dočítate v marcovom čísle mesačníka Brejk.