Opakovane trpím zápalom močového mechúra už asi tri roky. Viac-menej sa mi tieto problémy opakujú v lete. Snažím sa chrániť, ale pravdepodobne nie dostatočne. Alebo si myslíte, že už mám zápal chronický? J. M.

Opakované zápaly močového mechúra vyžadujú komplexné vyšetrenie u urológa. Okrem bakteriologického vyšetrenia moču so stanovením citlivosti na antibiotiká by vám mali vykonať aj ultrasonografické, endoskopické vyšetrenia a prípadne aj histologické vyšetrenie vzorky močového mechúra. Ak ste starší muž, urobia vám vyšetrenia aj so zameraním na prostatu. Ak sa nezistí iná príčina opakovaných zápalov v podobe prekážky v odtoku moču alebo infekcie pohlavne prenosnou chorobou, je namieste antibakteriálna liečba antibiotikami, nezriedka podávanými aj dlhodobo. Liečba sa dopĺňa aj režimovými opatreniami v podobe zvýšeného príjmu tekutín a vyhýbaniu sa chladu.

Manželovi na pravidelnej prehliadke u urológa namerali PSA 12. Je to pravdepodobne už riziková skupina, pretože lekár mu odporučil ešte skrátiť intervaly prehliadok. Jeho otec zomrel ako šesťdesiatročný na rakovinu prostaty. Myslíte si, že rovnaký osud čaká aj môjho manžela? Iveta. J., Komárno

Po zistení hodnoty PSA 12 ng/ml a viac musia nasledovať ďalšie vyšetrenia na objasnenie príčiny zvýšenej hladiny tohto nádorového markera. Ak urológ vylúči napríklad zápalovú príčinu, musia mu urobiť biopsiu prostaty. Biopsia je odber malých vzoriek tkaniva priamo z prostaty, ktoré následne vyšetrí histológ. Biopsia sa vykonáva tenkou ihlou, ktorá je súčasťou bioptickej pištole, zvyčajne pod ultrasonografickou kontrolou. Vďaka ultrarýchlemu pohybu ihly v pištoli a vďaka možnému lokálnemu znecitliveniu miesta odberu je tento výkon minimálne bolestivý. Biopsia je veľmi dôležitým diagnostickým krokom, ktorý dá odpoveď na príčinu zvýšenej hladiny prostaty špecifického antigénu, PSA. Ak by histológ zistil prítomnosť nádorových buniek, treba vykonať liečebné opatrenia. Tie bývajú individuálne, pričom sa berie do úvahy vek pacienta, jeho celkový stav a najmä možnosť vykonať také opatrenia, ktoré vedú k vyliečeniu rakoviny prostaty alebo minimálne k predĺženiu a skvalitneniu života. Pri hladine PSA 12 býva riešením aj kuratívna liečba, teda operačné odstránenie prostaty alebo liečba žiarením, ktorá vedie k likvidácii nádorového ochorenia a vyliečeniu. Táto problematika je iste zložitejšia, preto vám odporúčam, aby ste sa o probléme dlhšie porozprávali s urológom. Ak mal otec vášho manžela rakovinu prostaty, je to fakt, ktorý zvyšuje riziko existencie tohto ochorenia aj u vášho manžela, načo váš urológ bude takisto prihliadať.

Nedávno mi voperovali umelý zvierač, pretože som mal niekoľkoročné problémy s únikom moču a takmer dva roky som musel nosiť plienky. Momentálne sa cítim výborne, neporovnateľne lepšie. Pri športovaní sa mi však aj napriek tomu stane, že cítim malý únik moču. Je to v norme? Jakub, Bratislava

I keď máte implantovaný umelý zvierač, iste vás aj naďalej sledujú v niektorej urologickej ambulancii. Umelý zvierač, i keď je výbornou liečebnou metódou vášho problému, nemôže so stopercentnou istotou zaručiť plnohodnotnú náhradu prirodzeného zvierača močovej rúry. Ide o umelú silikónovú manžetu, ktorá sa implantuje na oblasť prechodu hrdla močového mechúra do močovej rúry a zvonka stláča močovú rúru, čím zabezpečuje držanie moču. Tlak v manžete je konštantný, na rozdiel od svalového zvierača, a nerešpektuje zmeny tlaku vo vašej brušnej dutine. Napríklad pri športe a napínaní brušnej steny, čo môže viesť k úniku malého množstva moču pri telesnej námahe. Možnosť zvýšenia tlaku v manžete nemusí byť vždy optimálnym riešením vzhľadom na riziko poškodenia močovej rúry.