Zdá sa, že sa skončili časy, keď bol najbohatší ten, kto si dokázal čo najviac nahrabať, poprípade zarobiť. Dnes sa situácia zmenila. Svetová kríza sa nielenže skloňuje vo všetkých jazykoch, no mláti hlava-nehlava obyčajného človiečika, no aj najväčších pracháčov. Pekne zamiešala karty aj medzi ruskými žralokmi. Finančná kríza z niektorých spravila doslova akvarijné rybičky. Oligarchovia začali nariekať nad stratou šuchotavých papierikov a strácať svoje podiely vo veľkých podnikoch, no nájdu sa aj šťastlivci. Ako Michail Prochorov, bývalý bankár a exriaditeľ spoločnosti Noriľskij Nikeľ, ktorá je najväčší producent niklu na svete, na trhy ho dodáva až dvadsať percent. Šikovne popredával, čo sa dalo, ešte kým trhy zavalila kríza. S „majetočkom“ vo výške 14,4 miliardy USD, čo je vyše 11 miliárd eur, tak skopol z priečky najbohatších Rusov Olega Deripasku, preskočil aj majiteľa londýnskeho futbalového klubu Chelsea Romana Abramoviča.

Vďaka ti, kríza!

Ruských miliardárov začalo rapídne ubúdať. Podľa ruského časopisu Finans sa ich počet v čase krízy zredukoval oproti minulému roku o polovicu. Zo 101 miliardárov ostalo 49 statočne bohatých. Zdá sa, že (nielen) v Rusku je dnes oveľa ťažšie si miliardu udržať, ako zarobiť. Treba vedieť, ako na to. A Michail Prochorov to vie veľmi dobre.
O celkom zábavnú rošádu sa vyše dvojmetrový Rus postaral v súvis-losti s niklovým gigantom Noriľskij Nikeľ. Svoj štvrtinový podiel šikovne odpredal toho času najbohatšiemu Rusovi Olegovi Deripaskovi ako svojmu obchodnému partnerovi a tiež bývalému spolužiakovi z elitného Moskovského finančného inštitútu. Cena za štvrtinový podiel sa vtedy pohybovala okolo 13 miliárd dolárov. Deripaska si pravdepodobne mädlil ruky, aký dobrý obchod urobil, „kamoš“ Prochorov mu totiž podiel odpredal s veľkou zľavou – len za sedem miliárd dolárov. Šťastný úsmev a pocit, že Prochorov je fajn, ale asi padnutý na hlavu, však Deripaskovi zmizol už po pol roku. Cena jeho podielu totiž klesla na 3,38 miliardy dolárov a Deripaska sa riadne zadĺžil. Bývalý najbohatší z bohatých Rusov, ktorý stojí aj na čele kolosu Bazovyj Element, doplatil okrem skutočne nevýhodnej kúpy aj na poklesy cien v ťažobnom sektore, stavebnom priemysle aj automobilovom sektore, kde ovláda automobilku AvtoVAZ. Musel teda s pravdou von. Aspoň čiastočnou, keď verejne priznal, že za jeho straty môžu zlé investície v bankách. A ruky si zrazu mädlil šikovný Michail Prochorov, ktorý sa týmto ťahom vyšplhal na prvé miesto rebríčka najbohatších Rusov a nešťastník Deripaska sa s dlhým nosom a ešte dlhším zoznamom dlhov odpratal až na ôsmu priečku.

Putinov miláčik:

Aj keď sa ruský frajer svojho podielu vo „veľkoniklárni“ vzdal, respektíve ho výhodne odpredal, ziskových aktivít má stále dosť. Svoje nemalé peniaze vkladá do športu, metalurgie aj energetiky. Prochorov je na najlepšej ceste stať sa miláčikom Vladimira Putina. Aj keď ten oficiálne vyhlásil vojnu oligarchom, nad svojimi obľúbencami dokáže privrieť očko a podať pomocnú ruku. Jeho favorit býval práve Deripaska, ktorému odklepol najväčšie stavebné investície v Petrohrade či vybudovanie strediska na olympijské hry v Soči. Potom však prišiel Prochorov… a ako z postavenia najbohatšieho Rusa letel Deripaska aj z teplého miestečka Putinovho obľúbenca. A Michail Prochorov dokáže z momentálnej situácie vyťažiť, čo sa dá. Priznal sa, že dostal ponuku kandidovať na post člena rady riaditeľov letiska Šeremetievo. Podľa analytikov je to len krôčik k tomu, aby čoskoro ovládol celé letisko. Nejde vraj o náhodu. Štát sa podľa nich spolieha v čase krízy na peniaze oligarchov, ktoré by mohli podnikom vypomôcť. Pôvodne sa o to pokúšal Deripaska. Ten sa však už dostáva mimo hru a na ťahu je Prochorov. A on svojmu štátu a v neposlednom rade aj sebe pomôže veľmi rád.

Peniaze a šarm – ruský plejboj je v kurze:

Dvestoštyri centimetrov vysoký vyšportovaný fešák Prochorov na seba často a rád upozorňuje. Rovnako rád rozhadzuje aj svoje ťažko zarobené doláre. Divoké párty po celom Rusku i Európe s niekoľkomiliónovým rozpočtom neboli ešte pred pár mesiacmi nič neobvyklé.
S Prochorovom sa najčastejšie spájajú prívlastky ako plejboj, globálny Rus, snob, priateľ modeliek aj väzeň z Courchevel. Posledné menované sa spájajú so škandálom, keď to pred dvoma rokmi tento chlapík v snobskom lyžiarskom stredisku Courchevel so svojimi kamarátmi poriadne roztočil. Najprv pomíňal na najrôznejšie pôžitky dvadsať miliónov eur, no a koniec výletu si okorenil pobytom za mrežami francúzskej vyšetrovacej väzby. Počas dovolenky sa totiž za najžiadanejším ruským starým mládencom ťahal húf sexi modeliek, a tak ho francúzska polícia začala upodozrievať z kupčenia so ženami. No skôr šlo len o slepú závisť tých menej majetných, okolo ktorých sa švárne ruské devy tak radostne neobšmietajú…

Snob či škrob?:

Okrem bohémskeho spôsobu života má tento vášnivý lyžiar, kickboxer a basketbalista na míle ďaleko od miliardárov à la Warren Buffett, ktorý žije v skromnom dome. V lete minulého roka si zaumienil kúpiť za pol miliardy eur najdrahší dom sveta, bývalý kráľovský palác na francúzskej Riviére Villa Leopolda, ktorú dal v roku 1902 postaviť belgický kráľ Leopold II. Z peknej story sa však vyliahlo fiasko, ktoré odhalilo, že v jeho vnú-tri drieme aj škrob. Pred pár dňami sa totiž rozhodol, pod vplyvom prehlbujúcej sa svetovej hospodárskej krízy, že od kúpy tejto prepychovej nehnuteľnosti odstúpi. A dokonca chce, aby mu majiteľka Villy Leopolda Lily Safra vrátila aj jeho vklad tridsaťdeväť miliónov eur. Nad týmto nevídaným krokom realitní agenti vo Francúzsku teraz  iba krútia hlavou. Podľa zdrojov z jeho okolia však Prochorov na kríze stratil sedem miliárd eur.
Pred pár mesiacmi ešte šokoval tým, že chce vytvoriť mediálny tím, ktorý by vydával časopis, prevádzkoval internetové stránky a vysielal program pre špecifikovanú skupinu ľudí – miliardárov. „Je to pre úspešných ľudí a tiež pre tých, čo túžia po úspechu,“ konkretizoval cieľovú skupinu šéf mediálneho tímu Andrej Šmarov. Televíziu sa rozhodli pomenovať príznačne – Snob. „Snob je pre nás človek, ktorý sa vypracoval od nuly, osoba, ktorá si získala právo na snobskosť,“ vysvetľoval a tak trošku aj obhajoval koncepciu Šmarov. „Nie je pekné, keď sa vychvaľujete bohatstvom, ktoré ste zdedili. No v prípade, že ste si ho zarobili sami, nuž, vtedy to tiež nie je pekné, ale ospravedlňuje vás to.“ Skrátka charakteristika, ktorá sadne na Michaila Prochorova dokonale…