Kaviár. Najčastejšie spájaný s luxusom, pôžitkárstvom a ruskou vodkou či pravým šampanským. Ak sa tešíte, že sa vám v obľúbenom supermarkete podarilo zohnať sklenenú dózičku s čiernymi či červenými guliôčkami za päťdesiat korún, radujete sa z nepravého kaviáru. Pre ten ozajstný a pravý by ste museli siahnuť skutočne hlbšie do vrecka. Tvoria ho ikry len troch druhov rýb jeseterovitých. Jeseter, beluga a sevruga. Vlajkovou loďou je ossetra, čiže jeseter, rybka, ktorá si plávala už za čias dinosaurov. Vďaka svojej inteligencii a šikovnosti sa jej spolu s príbuznými belugami a sevrugami podarilo preplávať až do súčasnosti. Menej šťastia mala sterleď, jej ikry kedysi cárom dodávali rybári v množstve až jedenásť ton ročne, dnes sa už o nej dá len čítať a pozerať obrázky. Aby sa situácia čoskoro neopakovala, je dnes lov jeseterovitých rýb prísne regulovaný a ich cena horibilná.

Siahnite hlbšie… do peňaženky:

Na kaviári si najradšej pochutnávali a pochutnávajú maškrtné jazýčky kráľov, cisárov, sultánov… a Američanov. Tí sa síce najčastejšie napchávajú náhradou z ikier lososa, no fajnšmekri neváhajú za pravý kaviár utratiť celý majetok. Sto gramov kaviáru z belugy stojí v prepočte vyše dvadsaťtisíc korún. No najdrahší je biely kaviár z vyzy, za sto gramov z neho by ste vysolili vyše sedemdesiat tisíc. Takmer štvormetrové a tonové belugy majú tmavosivé ikry hebkej chuti. Z jednej ryby možno získať až stopäťdesiat kíl kaviáru. Poháre majú modrý uzáver. Rovnaké množstvo dostať aj z jesetera, ktorý bol veľkým favoritom už starých Peržanov. Ikry jesetera majú zlatistú či hnedočiernu farbu a výraznú, ľahko orieškovú chuť. Nájdete ho v pohári žltej farby. Najmenšie, tmavosivé až čiernosivé tvrdé ikry má asi päťdesiatkilová sevruga, čiže jeseter hviezdnatý. Jej kaviár je najzrnitejší, najslanší a pre mnohých aj najpikantnejší. Býva v pohároch s červeným uzáverom.

Nie je každý pravý:

Podarilo sa vám zohnať kaviár. Výborne. Čo však k nemu? Odborníci tvrdia, že kvalitnému kaviáru stačí len príjemná spoločnosť. Môžete si ho vychutnávať s chladeným suchým šampanským alebo vyskúšať najobľúbenejšiu kombináciu s ľadovo vychladenou vodkou. Ak však chcete len zdobiť vajíčka, pokojne siahnite po syntetickom kaviári zo želatíny s rybacou príchuťou alebo po kaviárovej paste. Je to asi jedno. Keď však vaše ambície potešiť chuťové poháriky a dámu siahajú vyššie, zainvestujte do ušľachtilého pravého kaviáru. Ten musí byť konzervovaný iba výberovou soľou, jej množstvo určuje kaviárový master blender. Čas medzi spracovaním a dodaním musí byť čo najkratší. Keď kúpite kaviár, pokochajte sa ním, otvorte, privoňajte – a šup s ním do misy s ľadovou drvinou a do chladničky. Na mrazničku zabudnite. Pred podávaním ho treba nechať vydýchať pri teplote desať až dvanásť stupňov Celzia. Pri tejto teplote sa naplno rozvinie chuť a vôňa a vy sa už môžete tešiť na gurmánsky zážitok. Fajnšmekri kaviár servírujú so špeciálnou lyžičkou – buď drevenou, alebo z najkvalitnejšieho antikora, pozlátenou či zo slonoviny. Ale nikdy nie so striebornou!

Citróny a kaviár – zlá kombinácia:

Kaviár sa okrem striebra nemusí ani s citrónom. Prekvapivé? Odborníci tvrdia, že citrónová šťava delikátnu chuť kaviáru spoľahlivo zabije. A to by bola škoda. Napriek tomu existuje množstvo receptov práve s touto príchuťou… Jedinou oficiálne povolenou prílohou podľa puristov je čerstvé maslo a biely chlieb. Niekto to rád celozrnné, k tmavému chlebíku sa najviac hodí lacnejší kaviár z lososa. Áno, presne ten, čo milujú Američania. Alebo aj Japonci. Najmä u mladých je veľký hit suši s lososovým kaviárom. Ak nemôžete alebo nechcete zainvestovať do pravého kaviáru, kúpte si nepravý. Na rozdiel od syntetického ide o skutočné ikry, avšak nie z jeseterovitých rýb, ale z rozšírenejších, ako je kapor, šťuka, pstruh, tuniak. Chuťovo býva dobrý, ale pravý kaviár je naozaj iná káva… teda ikra.

Kto objavil kaviár?

Milovníci kaviáru sa za túto delikatesu môžu poďakovať starým Peržanom, ktorí radi rybárčili. Popri rybacích úlovkoch vo vodách rieky Kura zistili, že ikry jeseterovitých rýb sú obrovská pochúťka. Vďaka ich výživnosti ich pomenovali chav-jar, čiže kus sily. A nie hocijakej. Odpradávna sa ku kaviáru viažu povesti o úžasných afrodiziakálnych účinkoch. Vyskúšajte. Kaviár však kedysi dostal aj utrum. Keďže jeseterovité ryby nemajú šupiny, s príchodom Arabov a islamu do oblasti Kaspického mora prišiel prísny zákaz konzumácie tejto pochúťky. Jesetery sú totiž podľa islamu považované za nečisté, takisto ako prasatá. Samozrejme, zákaz sa s veľkou obľubou a často porušoval. Kaviár milovali a milujú aj Gréci, okrem čerstvých ikier ich dodnes jedia zlisované do tyčiniek a sušené na slnku.

Inšpirujte sa:

Obľúbená pochúťka Rusov sú zasa bliny. Na dvadsaťštyri kúskov budete potrebovať asi päť dekagramov droždia rozpusteného v pol litri vlažného mlieka. Vmiešajte do jeden a pol šálky múky, najlepšie pohánkovej, zmiešanej s dvoma lyžicami cukru. Nechajte hodinu a pol kysnúť, dotuha vymiešajte tri bielky a vmiešajte do vykysnutého cesta. Nechajte desať minút oddýchnuť a hoďte na panvicu. Na vypražené bliny dajte lyžicu kyslej smotany a kaviáru. Inšpirovaní týmto receptom si niektorí pôžitkári miešajú kaviár na polovicu so smotanou a konzumujú ho s tmavým chlebom. Ak vám ostane za pol šálky kaviáru, zmiešajte ho so šálkou zmäknutého masla a lyžicou citrónovej šťavy. Podľa chuti osoľte, nechajte vychladnúť a podávajte k pečenej alebo vyprážanej rybe. Vynikajúce sú aj pečené zemiaky s kyslou smotanou zmiešanou s troškou kaviáru, posekanou cibuľkou a dvoma lyžičkami kapár. Chuťové poháriky budú stonať blahom pri azerbajdžanskej nátierke. Stopäťdesiat gramov nasekaných mandlí zmiešajte s dvestogramovou vekou namočenou vo vode a vyžmýkanou. Pridajte sedemdesiat gramov kaviáru, sto gramov olivového oleja a pár kvapiek citrónovej šťavy. Podávajte so suchými, opečenými alebo maslovými hriankami.

Ešte čosi navyše:

Extravagantní labužníci a tí, čo nevedia, čo s peniazmi, si okrem rybacieho kaviáru pochutnávajú aj na slimačom. Netvorí ho nič iné ako slimačie vajíčka. Nie každá výstredná pochúťka však chutí dobre. No za pokus nič nedáte, maximálne si odľahčíte peňaženku. Pravým kaviárom však nič nepokazíte. Ibaže by ste skutočne nemali radi orálny sex…