Bezhlavo ich propagujú predovšetkým ženské magazíny. Diéty od výmyslu sveta, sľubujúce rýchle a pohodlné chudnutie. Ryžové, uhorkové, melónové, čokoládové, či dokonca aj zmrzlinové. Vyberte si ľubovoľnú potravinu a môžete sa staviť, že skôr alebo neskôr sa zjaví diéta na nej postavená.
Často si získajú krátkodobú popularitu. Môže za ňu skutočnosť, že na krátky čas naozaj pomôžu stratiť pár kilogramov jednoducho preto, že konečne začneme pozornejšie sledovať, koľko toho zjeme. Problémom je, že stratené kilogramy často nepochádzajú z tuku, ale z úbytku svalovej hmoty. No a čo je najhoršie, najneskôr do roka sa vrátia, a to v podobe tuku.  
Nielenže hrozí strata svalovej hmoty a neskorší návrat stratenej hmotnosti v podobe tuku. Takisto riskujete zdravotnú ujmu. Od prírody sme totiž prispôsobení na to, aby sme konzumovali pestrú rastlinno-mäsitú stravu. Diéty, ktoré obmedzujú pestrosť jedálneho lístka, zákonite ohrozujú naše zdravie tým, že telo ukracujú o niektoré živiny. Ich zástancovia sa možno budú oháňať vedeckými výskumami. Spravidla však ide problematické pilotné výskumy vykonané na nízkej, nereprezentatívnej vzorke, ktoré zistia prinajlepšom krátkodobý účinok. Veľká väčšina klinických štúdií im hovorí jasné „nie“.

Málo sacharidov:

Okrem diét postavených na jednom type potravín existuje široká škála takých, ktoré tvrdia, že na chudnutie a celkové zdravie sú dôležité pomery základných makroživín v prijímanej potrave. Laicky povedané, uprednostňujú stravu s istým konkrétnym pomerom tukov, bielkovín a cukrov – sacharidov. Patrí sem napríklad známa Atkinsova diéta, ktorá odporúča malý príjem sacharidov, ale veľký príjem bielkovín a tukov. Stala sa mimoriadne populárnou.  Sľubuje  veľa jedla a napriek tomu úbytok telesnej hmotnosti. No systematické štúdie ukázali, že stratu hmotnosti pri tejto a ďalších nízkosacharidových diétach nespôsobuje menšie zastúpenie sacharidov v strave, ale prostý dôvod, že ľudia jedia menej. Podľa výskumov  sa s Atkinsovou diétou zo začiatku chudne okolo troch či štyroch kíl, pričom celkový kalorický príjem klesá na tri pätiny pôvodného. Zakrátko sa však dostavujú pocity únavy a nevoľnosti. Dlhodobé držanie Atkinsovej diéty spôsobuje výrazné spomalenie až zastavenie chudnutia a zvýšené riziko srdcovo-cievnych ochorení a rakoviny. Nuž, a jojo-efekt čaká takpovediac za rohom.
Inokedy sa odporúča diéta s nízkym príjmom tukov. Na prvý pohľad sa zdá veľmi logická, problém však je, že oproti nízkosacharidovej diéte ju sprevádza podstatne vyššie spomalenie metabolizmu (telo reaguje na nižší príjem kalórií nižšou kalorickou spotrebou pre svoj základný chod). Spôsobuje takisto rezistenciu na inzulín a nezdravé hodnoty lipidov. Navyše, chudnutie nemusí byť nevyhnutne efektívne. Napokon, priberáme nielen vinou mastných jedál – kola a iné sladené nápoje žiaden tuk neobsahujú. V skutočnosti sa na tuk premení nadbytok energie z akéhokoľvek zdroja – je jedno, či kalórie pochádzajú z tuku, zo sacharidov alebo dokonca z bielkovín.

Pomer makroživín:

Je pre snahu schudnúť naozaj najdôležitejší pomer makroživín v strave? Výskumy túto hypotézu nepodporujú. Napríklad v nedávnej štúdii 811 dospelých ľudí s nadváhou praktizovalo diéty, v ktorých sa striedal pomer kalórií získavaných z tuku, bielkovín a cukrov (kalórie z nich pochádzali v percentuálnych pomeroch 20 : 15 : 65, 20 : 25 : 55, 40 : 15 : 45 a 40 : 25 : 35). Rozdiely v chudnutí vedci nezaznamenali.
Treba však podotknúť, že makroživiny nie sú všetky celkom rovnaké. Po prvé, telo vynakladá námahu (páli kalórie) aj pri trávení. Nuž, a na spracovanie bielkovín, ktoré je náročné, minie podstatne viac energie než na spracovanie tukov. Po druhé, pri zdrojoch sacharidov treba brať do úvahy takzvaný glykemický index. Jeho výška udáva rýchlosť, s akou telo využíva krvný cukor. Potraviny s vysokým glykemickým indexom, teda zdroje „rýchlej energie“, biele pečivo alebo jednoduché (sladké) cukry v sladených nápojoch, spôsobujú náhle a výrazné zvýšenie hladiny krvného cukru. Odpoveďou tela je vylučovanie veľkého množstva inzulínu, ktorého úlohou je dostať ho preč z krvného riečišťa do buniek. Ibaže inzulín stimuluje aj syntézu tukov. Výsledkom vylúčenia veľkého množstva inzulínu je okrem toho v konečnom dôsledku nižšia hladina krvného cukru, než je normálne. A tá spúšťa pocit hladu. Naproti tomu potraviny so sacharidmi s nižším glykemickým indexom (tmavé pečivo, tmavá ryža, ovocie) zvyšujú hladinu krvného cukru postupne. Summa summarum: pri chudnutí je v prvom rade dôležité množstvo, v druhom rade pôvod kalórií – uprednostňujte potraviny s nižším glykemickým indexom.
Testovanie tvrdení zástancov nízkosacharidových či nízkotukových diét prináša jasné výsledky. Ich nadšenci napriek tomu bránia svoje stravovacie zvyky priam s náboženským fanatizmom. „Nikto nechce počuť pravdu, ktorú všetci kdesi v našich srdciach tušíme – ak chcete schudnúť, musíte jesť menej a viac sa hýbať. Tvrdenia o pomere makroživín zväčša iba odvádzajú pozornosť,“ píše neurológ Steven Novella…

 

Viac sa dočítate v septembrovom čísle mesačníka BREJK.