Hojnosť nápaditých a jedinečných ingrediencií priniesla Tokiu významný primát. Gurmánski odborníci sveta ho vyniesli na prvé miesto v súťaži o najobľúbenejšiu destináciu vyhľadávanú milovníkmi kulinárstva. Jej výsledky publikoval rešpektovaný americký gastronomický časopis Food&Wine Magazine. Podľa znalkyne svetovej gastronómie Jen Murphyovej sa tokijskí šéfkuchári neboja noviniek, často aj bizarných. „Môžu sa však pochváliť aj históriou kulinárskych tradícií. Sú ďaleko pred ostatnými,“ dodala. V tokijskej štvrti Shinbashi láka gurmánov jedna z najdrahších a zároveň najtajomnejších reštaurácií sveta Aragawa. Je to skôr súkromný klub, kde dostať sa je pomerne náročné. Jediný ponúkaný hlavný chod je Kobe hovädzí steak za päťsto dolárov. Pripravujú ho z kráv jedinej farmy, kde im do pitia pridávajú saké. Podľa viacerých kulinárskych sprievodcov a kritikov ide o najšťavnatejšie a najjemnejšie steaky na svete. Z ďalších tokijských reštaurácií autori najnovšieho Top 10 dávajú do pozornosti Bird Land, Ginza Harutaka či Tempura Mikawa.

Pyšní nezabodovali:

Na druhom mieste rebríčka miest povestných skvelou kuchyňou a pulzujúcim čulým životom sa trocha nečakane umiestnila dánska Kodaň. Až za ňou nasledujú megacentrá Londýn a New York. Najväčší šok pre znalcov bola v tomto rebríčku absencia Paríža s takým množstvom podnikov pýšiacich sa hviezdičkami od Michelina. Vlani pritom Parížu patrilo výborné druhé miesto. Murphyová to vysvetlila tým, že v súčasnosti parížska pôžitkárska scéna neponúka nič nové a vzrušujúce. Aj gastronomickej scény sa nepriaznivo týka ekonomická kríza. Podľa Murphyovej mala šancu na dobré umiestnenie napríklad Moskva, ale napokon prepadla práve pre slabnúcu ekonomiku.
Hoci gurmáni v súčasnosti menej cestujú za pochúťkami, šéfkuchári naďalej vyčarúvajú lahôdky s neobyčajnými prísadami. Preto aspoň raz za čas by sme ich mohli v ich kreatívnej práci podporiť a urobiť dobre aj svojim chuťovým pohárikom.