Taká je pravá atmosféra pokra a divokého západu. Ale história tejto najznámejšej kartovej hry má podstatne staršie korene. Už starí Peržania si pred niekoľkými storočiami krátili čas podobnou hrou. Nemecko v šestnástom storočí opantala hra s prvkami blufovania nazývaná pochen. Hráčsku vášeň nasledovali Francúzi so svojou hrou poque. A práve spolu s francúzskymi cestovateľmi vystúpila z parníkov v New Orleanse, kam sa dostala do povedomia už ako poker. Dnes je známa po celom svete. V sedemdesiatych rokoch minulého storočia sa začali písať aj prvé seriózne knihy, venované práve stratégii a pravidlám pokra. Poker však nie je len hra. Je to pojem, ktorý v určitých kruhoch vyvoláva rešpekt a šteklenie v prstoch. Keď k nemu raz pričuchnete, ostane vo vás a už nepustí. Hral sa, hrá sa a bude sa hrať, kdekoľvek vám napadne. Od parníkov na rieke Mississippi, cez vojnové zákopy, pivnice pradedov, dedinské krčmy, mestské byty a herne, až po najvychytenejšie kasína. A možno aj u vás doma. Poker je fenomén. Spája v sebe hru, zábavu, podmanivé napätie, risk, neopakovateľnú atmosféru… Čo takto zaviesť štvrtkový pokrový večer s niekoľkými priateľmi a fľašami vychladeného piva?

 

Dorovnávam, zvyšujem!

Je pre teba, človeče, poker len názov kartovej hry a cítiš sa ako outsider? Žiaden strach, prinášame návod na poker v kocke. Stačí, ak si naplníš peňaženku, kamennú tvár natrénuješ pred zrkadlom, článok poskladáš do vrecka a hraj, lepšie povedané, vyhraj! Poker je o stratégii, vnímaní, ale aj, či skôr najmä o „klamaní telom“. Je to umenie, ktoré nie je ťažké si osvojiť, ale cibriť ho treba celý život. Existuje niekoľko druhov pokra, pričom každý má svoje pravidlá. Hru môžu hrať dvaja, ale aj osem hráčov. Hrá sa s balíčkom francúzskych kariet, čiže 52 kusov. V niektorých typoch hier sa môžu používať žolíky alebo divoké karty. Najrozšírenejšia základná hra je s piatimi kartami.

 

Aký je princíp hry?

Základ je vyhrať, čiže získať všetky peniaze v banku. Hra prebieha v smere hodinových ručičiek, začína sa kolom základných stávok, každému hráčovi sa rozdá po päť kariet. Pokračuje sa ďalším kolom stávok. Odporúča sa určiť si maximálnu a minimálnu výšku stávky ešte pred začiatkom hry. Meniť môžete nula až päť kariet, pričom voľba je len a len na vás. Po výmene kariet nasleduje kolo stávok. Ak nikto pred vami JEDNOFAREBNÁ POSTUPKA: Rovnaká farba všetkých piatich kariet idúcich v rade po sebe. V prípade viacerých postupiek vyhráva hráč s tou vyššou, napríklad 9 8 7 6 5 je viac ako 7 6 5 4 3, najnižšia je 5 4 3 2 A, najvyššia A K Q J 10, nazývaná tiež Royal Flush. POKER: Štvorica kariet rovnakej hodnoty. V prípade viacerých štvoríc vyhráva ten, kto má najvyššie karty. FULL HOUSE: Trojica a dvojica, prípadne pár. Sú to napríklad tri osmičky a dve desiatky. V prípade viacerých full housov rozhoduje vyššia trojica, nie pár. FLEŠ/JEDNA FARBA: Všetkých päť kariet je rovnakej farby, na postupnosti nezáleží. V prípade viacerých flešov vyhráva najvyššia karta. POSTUPKA: Päť kariet rôznej farby idúcich v rade za sebou. V prípade viacerých vyhráva vyššia postupka. TROJICA: Tri karty rovnakej hodnoty a dve, ktoré netvoria pár. V prípade viacerých trojíc vyhráva tá s vyššou hodnotou. DVA PÁRY: Dve dvojice kariet rovnakej hodnoty. V prípade viacerých vyhráva vyššia dvojica, pričom stačí jedna vyššia. PÁR: Dvojica kariet rovnakej hodnoty. V prípade viacerých párov vyhráva vyšší. NAJVYŠŠIA KARTA: Všetko ostatné vymykajúce sa z vyššie uvedených skupín sa riadi podľa pravidla najvyššej karty. V prípade viacerých, ktorí nemajú v podstate nič, vyhráva tá najvyššia karta. Ktoré kar t y sú najlepšie?

 

Blufuješ, cica?

Dostávame sa ku klamaniu telom. Takže stručne povedané, ak nemáš nič, tak blufuj, blufuj, blufuj. Tu preberá slovo vnímanie a ovládanie sa. Alebo taktika. Iste, môžete byť tým hráčom, ktorý zavádza prehnanými reakciami, smiechom, neprirodzenými grimasami a gestikuláciou. Ale aj tu platí, že menej je niekedy viac. Zbytočne agresívnym prejavom môžete síce súpera zmiasť, no skôr ho rozčúlite. Stoický výraz tváre a blahosklonnosť vo vašich očiach protivníkov poriadne podusí vo vlastnej šťave. Pri zakrývaní nadšenia či zdesenia vyplývajúceho z kariet vo vašej dlani netreba zabúdať pozorovať ostatných hráčov. Každý vysiela, chtiac-nechtiac, určité signály. Je opatrný, sleduje ostatných, nezvýšil stávku, môžete karty zložiť, čím končíte alebo dorovnáte výšku stávky, prípadne ešte stávku zvýšite. V prípade, že vašu stávku nikto nedorovná, vyhrali ste. Ale keď sa dorovnáva, ukazujú sa karty a vyhráva majiteľ najlepších kariet. Víťaz berie všetko a rozdáva sa ďalšia hra. väčšinou len dorovnáva? Alebo zvyšuje pri každej príležitosti? Ak po pár kolách vstrebete a správne dešifrujete stratégiu a telo protivníkov, máte vyhrané. Ak nie, tak sa aspoň zabavíte a možno pri vás bude stáť šťastena. A ak vstanete od stola s očividne ľahšími vreckami, neskáčte hneď z mosta. Viete, čo sa vraví: Nešťastie v kartách, šťastie v láske. Porazeným, ktorých doma už čakajú lepšie polovičky, poviem len: Zlomte väz, to prehrmí…

 

Hráš?

Ak ste v sebe objavili hráčsku iskru a pochopili laické základy, polovicu máte za sebou. Teraz to chce už len prax. Stačí pár rád ostrieľaných hráčov, trénovať v online hrách na internete, kde je výber až neskutočný, či už v rámci typov pokra, alebo celkového grafického a vizuálneho spracovania, ktoré doviedli do umeleckej dokonalosti. Alebo sledovať prenosy v televízii, zaskočiť do kasína na kolo s krupierom, sadnúť pred automat alebo zbúchať klubovňu a „obtiahnuť“ pár známych pri priateľskej partičke.