Užvisí parte, už zvoní umieračik, už sa pohreb chystá. „Čo mu bolo, chudákovi?“ pýtajú sa ľudia. „Chlap ako buk a odrazu sa iba vykydol,“ poťahujú nosom príbuzní a smrtka sa smeje… Skúsme jej troška pokaziť náladu…

 

Čo sa deje pri porážke?

Svetové lekárske kapacity bádajú, aby si ty – ohrozený – vedel: Mozgová porážka nastane, keď v krvnom riečisku privádzajúcom do mozgu kyslík a živiny praskne cievka alebo sa upchá krvnou zrazeninou či inou čiastočkou. Zastavenie prívodu krvi zabráni okysličovaniu postihnutej časti mozgu. Bez kyslíka nervové bunky v danej časti prestávajú fungovať a do niekoľkých minút odumierajú. Nasleduje porucha hybnosti, alebo dokonca aj smrť. Záleží na tom, ktorá časť mozgu a v akom rozsahu bola poškodená. A na ako dlho! Preto je rýchly zásah pri príznakoch mŕtvice taký dôležitý. Ale čo vlastne cítiš, človeče, keď na teba lezie to ťažko definovateľné „čosi“? Obyčajne vnímanie postihnutého prekvapí náhla strnulosť alebo ochabnutosť tváre. Takisto rúk či nôh. Najmä, ak vypovie službu iba jedna strana tela. Aj náhla zmätenosť, sťažená alebo nezrozumiteľná reč sú pre mŕtvicu príznačné. Tí, čo mali šťastie a prežili, neskôr rozprávajú, že sa im náhle zhoršilo videnie, a to buď na jedno, alebo obidve oči. Iní zasa odrazu pocítili bolesť hlavy ako hrom a úzkosť a strach, ako keď sviečka vo víchre plápolá a ty cítiš, že zhasne… Ktorýkoľvek z týchto prejavov porážky môže byť dočasný, trvajúci len pár minút, taký, že rukou mávneš. Chyba! Aj tak si na vás siahla „minimŕtvica“. Nazýva sa aj tranzitórny ischemický atak (TIA). Zákerný je v tom, že dáva avízo na atak totálny. Je pritom mimoriadne dôležitou predzvesťou rodinnej udalosti, kde ste hlavným hrdinom vy, sviatočne oblečený, nehybný a tuhý… Ako väčšina najzákernejších pliag, mozgová príhoda útočí nečakane. Ak človek dostane zhora šancu neskôr uvažovať, čo sa mu to vlastne pritrafilo, zrejme si uvedomí, že o mozgovej mŕtvici vedel pramálo. Veď kto chce vedieť veľa o rýchlej smrti, o ktorej si myslíme, že nás obíde? Toto naozaj nemusí. Pritom sa môže pritrafiť komukoľvek, kedykoľvek a kdekoľvek. Každý tretí dospelý Slovák má nejakú formu kardiovaskulárneho ochorenia – buď srdcového svalu, alebo obehového systému. Hlavnou príčinou srdcovo- cievnych ochorení je ischemická choroba srdca. Mozgová porážka je v tomto rebríčku na treťom mieste.

 

Čo robiť?

Neváhajte! Neotáľajte ani minútku s vyhľadaním odbornej pomoci, ak máte to šťastie, že ste schopní siahnuť po telefóne. A vy, čo vidíte, že na vášho priateľa lezie zubatá, i keď to tak možno nevyzerá, kašlite na jeho prípadné bagatelizovanie problému, že to prejde, že má prácu, míting, brífing, že musí králiky nakŕmiť… Na to všetko sa zvysoka vykašlite a privolajte mu rýchlu zdravotnú službu. A rátajte čas! Budú sa vás pýtať, odkedy je dotyčný grogy… Skrátka konajte, kone sedlajte, sane zapriahajte, auto štartujte… Až v nemocnici na pohotovosti sú schopní zisťiť, či prítomné príznaky súvisia s prechodným ischemickým atakom, porážkou alebo iným zdravotným problémom. A rozhodnú o liečbe. Liečba porážky je na odborníkoch, my vedzme len okrajovo, že iná liečba bude pri ischemickej príčine, iná zasa pri prasknutí cievy s následným krvácaním do mozgu. Lekári zvyknú pri „včasnom“ pacientovi podať takzvaný tPa (tkanivový plazminogénový aktivátor). Ten je schopný v určitých presne definovaných prípadoch rozpustiť krvné zrazeniny v mozgových cievach a zredukovať devastačný účinok porážky. Postihnutý však musí tieto lieky dostať najneskôr do troch hodín od objavenia príznakov porážky. Spomínané tPA sa aplikujú iba pri ischemickej mŕtvici zapríčinenej krvnou zrazeninou. Nie však pri porážke v dôsledku krvácania do mozgu, napríklad pri poškodení cievnej steny.

 

Zložité?

Naozaj zložité, a pritom náhla smrť je jednoduchá. Našťastie, teraz ste proti nej troška viac vyzbrojení. Len si tých pár príznakov zapamätať a neotáľať! Do skorého nevidenia, vážení!