Vyrastali ste v hudobníckej rodine. Vďaka čomu sa z operného speváka stal taký úspešný staviteľ a milionár? 
Stavať a budovať bol vždy môj osobný sen, ktorý sa mi nakoniec aj splnil. Zo začiatku som nemal až takú veľkú oporu či pochopenie od svojho okolia, ale časom a najmä výsledkami sa to dalo nakoniec do poriadku. 

Kedy ste zistili, že vaša kariéra nie je v umení, ale v stavebníctve? Alebo – v akom veku sa vo vás zrodila myšlienka, že chcete stavať bytové domy?
Bolo to na dovolenke v Španielsku, mal som asi osemnásť a zrazu to prišlo. Z ničoho nič som si začal na papier kresliť rôzne stavby. 

Pomáhal vám niekto pri dosahovaní vášho cieľa, respektíve stál pri vás niekto, keď ste sa rozhodli začať pracovať v oblasti staviteľstva?
Veľkú podporu som dostal od dvoch ľudí, a to od Ing. Sokolíka a Ing. Treichela, ktorí moje predstavy zmenili na realitu.

Ako je možné stať sa spoluzakladateľom bytového družstva Slov byt už počas navštevovania strednej školy?
Tu si treba uvedomiť, že som navštevoval konzervatórium a študenti chlapci sa prijímajú na operný spev najskôr od šestnástich rokov a aj viac. Ja som nastúpil na konzervatórium až ako sedemnásťročný. 

Vysokú školu manažmentu v Trenčíne navštevujete až teraz. Prečo ste v štúdiu nechceli pokračovať hneď po skončení strednej školy? 
Nebol, žiaľ, čas, už som pracoval, ale som rád, že som si našiel počas práce čas a najmä chuť na ďalšie štúdium. Veľmi ma obohacuje, čo ma teší.

Na vašej stránke píšete, že ste človekom, ktorý vystaval ulice plné nových bytov a všetky svoje povinnosti si plníte na 100 %, dokonca kontrolujete „po nociach s baterkou“ vašich zamestnancov. Na internete sa však obyvatelia vašich bytoviek na Agátovej ulici v Dúbravke sťažujú, že si svoje povinnosti neplníte tak, ako by ste mali a s mnohými vecami sú tam problémy. Okrem toho ste vraj stavbu do užívania odovzdali o rok neskôr, ako bolo plánované. Čo vy na to?
Rád odpoviem aj na kritickú otázku. Na internete si píše maximálne pár desiatok ľudí, takže ide ani nie o jedno percento našich klientov. Nedá sa vyhovieť každému. A čo sa týka oneskorenej výstavby, v Dúb-ravke nebola v tom čase dokončená kanalizácia a nakoniec ju musela postaviť na svoje náklady naša spoločnosť v spolupráci s ďalšou spoločnosťou. Takže aj keď boli domy postavené, muselo sa, žiaľ, čakať na dokončenie kanalizácie, ktorej vybudovanie pôvodne nebolo našou úlohou. Naša spoločnosť navyše poskytuje dennú službu na riešenie záručných opráv. Takže žiadne čakanie 30 dní na údržbára a podobne.  

Kedy plánujete začať výstavbu inteligentných bytov?
Niektoré byty a obchodné priestory, ktoré sme dali do užívania, už majú tento nadštandard.

Neobávate sa nezáujmu o tieto byty vďaka ich vysokej cene? Hocikto si totiž tento luxus dovoliť nemôže…
Moja predstava je, aby sa tento „nadštandard“ stal štandardom a bol časom dostupný pre každého priemerne zarábajúceho občana, ktorý chce bývať na primeranej úrovni v pekných lokalitách.  

Na základe akých technológií by ste chceli dosiahnuť kontrolu zdravotného stavu obyvateľov „inteligentného bytu“?
Tak to vám nemôžem ešte prezradiť, pretože to vyvíjame s ďalšou spoločnosťou. 

Nebojíte sa, že aj technika inteligentných bytov môže raz zlyhať?
Technika zlyháva, to je skúsenosť, ale správny spôsob zálohovania systémov rieši práve takéto situácie.

Prezraďte našim čitateľom, v akom byte či dome bývate vy?
Ja bývam v rodinnom dome blízko Bratislavy s manželkou a okrem troch korytnačiek máme aj dvoch psíkov…

 

Viac sa dočítate v aprílovom čísle mesačníka Brejk.