Ale poďme po poriadku. Je neskorý novembrový večer minulého roka. S kolegom Vladom chodíme po pivnici a chutnáme mladé vína. Končí sa pre nás desiata a trúfam si povedať zároveň najťažšia kampaň. Chutnáme mladé vína, vína jedného z najkrajších ročníkov, aké sme mali možnosť spracúvať. Stále počúvame o tom, že nám chýba slniečko a teplo na to, aby sme sa mohli rovnať s vyspelými vinárskymi veľmocami. Zrazu prichádza ročník 2006 s krásne vyzretou surovinou a vysokou cukornatosťou. Ozaj výnimočný ročník. Lenže kde nájsť inšpiráciu, aby sme dokonale zužitkovali hrozno nabité jedinečnou sladkosťou? „V Afrike!“ len tak zo mňa vypadlo. Vlado sa na mňa pozrel a hovorí: „O chvíľu tam je kampaň, ideme?“ Zasmiali sme sa, naliali si ešte jeden, ale ráno som už telefonoval…

Good fly: Posledný januárový deň roku 2007 sadá vo Viedni do lietadla smer Zürich – Johannesburg – Port Elizabeth päťčlenná slovensko-česká vinárska výprava. Pod nami Sahara i zelené pahorky africké, tiež mraky, a tak študujem literatúru o vinárstve v Juhoafrickej republike. Čítam: „Ďakujte dnes Pánovi, pretože z hrozna Kapského Mesta bolo po prvýkrát vyrobené víno“ – to sú slová Jana van Riebeecka, holandského usadlíka, ktoré vyriekol v roku 1659, keď začali písať históriu vinárstva v južnej Afrike. Riebeeckove vína neboli veľmi úspešné. Až dovtedy, kým do Kapského Mesta neprišiel nový guvernér Simon van der Steel a založil Groot Constantiu, asi najslávnejší vinohrad krajiny. O pár rokov neskôr sa zvesť o prirodzene sladkom moku, ktorý prirovnávali v tých časoch k vysoko cenenému tokajskému, priniesla do Európy. Postupne však vinohrad upadal. Ale ďalej sa píše, že až v roku 1778 pán Henrick Cloete vrátil vínam z južnej Afriky ustupujúcu slávu. Dnes sa vinohrady v južnej Afrike rozprestierajú približne na 150 000 hektároch. Najznámejšie regióny sú Stellenbosch, Paarl, Wellington, Worcester, Overberg, Durbanville. Sú nádherné, ale majú jednu chybičku krásy. Tú, za ktorou sa pechoríme ponad čierny kontinent dlhých dvadsaťdva hodín letu. Je to horúčava a hrozno s vysokou vyzretosťou a cukornatosťou.

Dole, na juhu: Požičiavame si mikrobus a náš pomerov znalý český kamarát Petr Hawerland sa ujíma velenia. Prvý dojem – sme v inom svete. Každý má čas a nikam sa neponáhľa. Na jedálny lístok čakáte pol hodinky, na objednávku ešte dlhšie. Nie je sa kam ponáhľať. Ale na ľudí si zvykáme veľmi rýchlo. Cez okno mikrobusu sledujem kilometre pletiva a získavam dojem, že celá Afrika je oplotená. Skutočne. Každá farma, či je lovecká, chovná, alebo vinohradnícka, je oplotená. Aj územia vedúce smerom k moru do Jeffrey’s Bay. Zážitky s vínom zatiaľ iba tušíme, opíja nás kúpanie v oceáne, návšteva prírodnej rezervácie Addo elephant park a, samozrejme, pre mňa ako rybára aj lov žralokov. A gastronómia! Milujem a zjem všetko, čo nezje mňa, ale morské ryby a príšerky, aké nám tu predkladajú, sú neuveriteľné! A tiež stejky zo sviečkovice! Sú z kráv, ktorých tu je toľko, že ich zrazíte na ceste skôr ako u nás zajaca. Kto neochutnal, nevie, že aj antilopy a zebry sú úžasné a oplatí sa za ne zomrieť… Myslím tým antilopám…

Už si nalejme: Začínam byť nervózny, čo je známka, že by sme si mali posvietiť na víno. Na chuť a kvalitu každého vína, aj toho juhoafrického, vplýva terroir. Čiže zloženie pôdy a podložia, kde vinič rastie, plus klimatické podmienky. Oba tieto prvky sú vždy špecifické a nezameniteľné. Vinohrady sú tu vysadené najmä na štrkových a ťažkých piesočnato-hlinitých pôdach bridlicového a žulového pôvodu, ktoré sa nachádzajú na pobreží, a červených bridlicových pôdach v Little Karoo. Celá oblasť je ochladzovaná vánkom od Atlantiku. Zaručuje zdroj vlahy. Pohoria lemujúce severný okraj vinohradníckych oblastí nielenže zadržiavajú vlahu, ale aj usmerňujú juhovýchodný vietor. Je to slávny Cape Doctor, ktorý zabraňuje hnilobe a peronospóre. Mimochodom, čo sa tu najviac pestuje? Pinotage – pýcha a hrdosť južnej Afriky.
Vyšľachtili ju v tridsiatych rokoch minulého storočia z odrody Cinsautu (poznáme ju aj pod názvom Hermitage) a Pinotu Noir. Vo veľmi krátkom čase táto proti vírusom odolná odroda začala porážať oveľa slávnejšie Cabernet Sauvignony a stala sa ikonou juhoafrických vín. Víno rubínovočervenej farby vás opojí svojou korenistosťou a zároveň vôňou sladkého ovocia. Chuť je veľmi plná. Máte do činenia s chuťou lesných borievok a veľmi príjemným trieslom. Je to elegán medzi červenými vínami. Našťastie máme veľa možností porovnávať vínne „čierne perly“. Aj územia, kde sa rodia. Afrika je napríklad úplne odlišná od Európy v ponímaní vzdialeností. Kúsok v Afrike znamená niekoľko desiatok, až sto kilometrov. Preto denne stíhame iba tri až štyri farmy a podniky. Vyberáme to najlepšie. Najlepšie po stránke vinárskej, marketingovej, ale aj služieb a servisu klientom.

Vinárstvo ANURA: Vyrážame z Kapského Mesta pod horu Simonsberg na päťdesiat kilometrov vzdialenú farmu ANURA. Toto pomerne mladé vinárstvozaložila v roku 1989 rodina Bouma. Dnes má farma rozlohu asi stodvadsať hektárov. Nosnými odrodami sú najmä Merlot, Shiraz, Malbec, Pinotage a doplnkovými, samozrejme, aj biele odrody ako Chardonnay a Sauvignon. O vinohrady je učebnicovo postarané. Vtedy si uvedomujem význam slov „verím, že ak sa postaráme o prírodu, príroda sa postará o nás“, ktorými nás vítal Tymen Bouma, majiteľ Anury. Ochutnáva me mladé vína ročníka 2007 počas fermentácie a, samozrejme, nemôžeme obísť ani barikovú pivnicu. Asi v pol tisícovke malých sudov dozrieva víno niekoľko mesiacov. Všetky vína plnia najskôr v druhom až treťom roku. Tým, samozrejme, dosahujú oveľa väčšiu jemnosť a zamatovosť. Drevo víno obohacuje o ďalšie sladké taníny a vnemy barikového suda, ako sú vanilka, Ochutnávatoasting či dymovinka. Takto pripravené vína získavajú významné ocenenia na domácich, ale aj európskych súťažiach. Preto je také mladé vinárstvo schopné exportovať. Vína ANURA možno dostať v desiatich štátoch sveta.

Vinárstvo TOKARA: Asi päť kilometrov od historického mestečka Stellenbosch na hrebeni Helshoogte Pass sa nachádza vinárstvo TOKARA. Okrem nádherného výhľadu na Simonsberské vrchy nám Tokara ponúka ultramodernú architektúru. Kompozícia jednoduchosti, prírodných materiálov, paráda. Po vinárskej stránke nechýbajú najmodernejšie technológie na spracovanie a výrobu moku. Celá výroba a degustačné priestory sú navrhnuté tak, aby odrážali inovatívny a osobitý charakter tokarských vín. Súčasťou podniku je veľká bariková pivnica, pálenica a vynikajúca reštaurácia.

Vinárstvo DIEMERSFONTEIN: História vinárstva Diemersfontein sa začala písať, keď Max Sonnenberg v roku 1940 kúpil farmu v pohorí Hawekwa. Súčasťou statku je dnes trojgeneračná rodinná budova, záhrady plné ruží a aleje stromov. Prvý vinohrad vysadil Richard Sonnenberg v roku 1970 a v roku 2000 dobudovala rodina aj vlastnú pivnicu. Tu začali s produkciou vín. Nosnými odrodami sú, ako vari všade v Afrike, Pinotage, Merlot, Cabernet Sauvignon, Shiraz, ale tiež menej známe odrody ako Viognier, Barbera, Roobernet alebo Mouvedre. Piť vína, kde cítiť srdce vinára v krásnom prostredí záhrad, je zážitok na veľmi dlhé obdobie.

Farma Klei Constantia: Byť v Juhoafrickej republike a nenavštíviť Klein Constantia, je, ako keby ste obišli v Paríži eiffelovku. Budovy farmy sú postavené v štýle „Cape Dutch“. Áno, v architektúre cítiť pečať holandských usadlíkov, no stavby skvele zapadajú do nádhernej okolitej prírody. V súčasnosti sa na kamenistej a žulovej pôde pestuje prevažne odroda Muscat. Táto odroda sa necháva dozrievať až do marca a apríla. V prirodzene sladkom víne, ktoré si v minulosti podmaňovalo európske kráľovske dvory, cítiť hlboké vône slnka, prezretého tropického ovocia, ktoré postupne prechádzajú až do florálnych a korenistých vnemov.

Fascinujúca, poučná: Taká bola „naša“ južná Afrika. Ťažko sa odchádza, vari ešte jeden pohárik na rozlúčku. Tu, v prostredí, kde horúčava po vyjdení z pivnice omračuje a dáva telu knockout. Ale keď hlava vychladne a lietadlo doma šťastne pristane, tá istá hlava triedi vnemy a poznatky. Dnes už vieme, že Afrika nás poučila. Ako vinárov určite. I v tom, ako zdokonaliť servis a služby. Určite ich v druhej dekáde rokov života firmy Mrva & Stanko zužitkujeme. Na zdravie!